07:22
Всесвітній день океанів

Світовий океан – це серце нашої планети. Як серце перекачує кров до кожної з частин тіла, так і Океан поєднує людей по всій Землі, незалежно від того, де вони живуть. Океан регулює клімат, щороку годує мільйони людей, виробляє кисень, є домівкою для величезної кількості тварин, дає нам важливі ліки і чимало іншого! Океан – колиска життя на планеті Земля, 70% якої вкрито водою.

8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) з ініціативи Канади було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. За рішенням Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів і святкується з 2009 року.

На нашій планеті Світовий океан займає близько 70% земної поверхні. Заведено розділяти весь водний басейн планети на чотири океани, які всі ми знаємо ще зі школи. Це Тихий – найбільший і найглибший, Атлантичний – найбільш освоєний, найсолоніший і найбільш забруднений, Індійський – найтепліший і Північний Льодовитий – найменший, наймілкіший, найхолодніший. Але з 2000 року Міжнародна гідрографічна організація прийняла розділення з чотирьох океанів на п’ять, виділивши Південний або Антарктичний океан.

Сьогодні головне завдання Всесвітнього дня океанів – черговий раз нагадати людству про необхідність піклуватися про флору і фауну океанів, оберігати природу від безгосподарської людської діяльності. Така турбота про водні ресурси покликана зупинити вимирання багатьох видів морських рослин і тварин, перешкоджати забрудненню вод промисловими відходами. Наша спільна турбота про океан стане перешкодою до вимирання багатьох видів рослин, тварин та дозволить майбутнім поколінням насолоджуватися красою, багатством, потенціалом Світового океану.

Цікаві факти про океан

Вперше людство дізналося про масштаби Світового океану тільки в епоху Великих географічних відкриттів: у 1519–1522 роках португальський та іспанський мореплавець Фернан Магеллан здійснив першу в історії навколосвітню подорож.

Перша наукова експедиція з дослідження Світового океану відбулася 1872 року. Екіпаж британського судна «Челленджер», обладнаного лабораторіями та науковими інструментами, за 3 роки плавання зробив пів сотні вимірювань глибини, 362 фіксації температури і 133 проби ґрунту. Так були закладені основи всієї майбутньої океанографії.

Світовий океан містить 96% усієї води на Землі.

Біля берегів Австралії розташований найбільший об’єкт, створений живими організмами, – Великий Бар’єрний риф, протяжність якого становить 2,5 тис. км.

Світовий океан досліджений ученими менше, ніж найближчий космос. До початку XXI століття більш-менш вивчено 5% дна океану та 1% його товщі. Тому біологи вважають, що приблизно 86% видів живих організмів досі не відкриті.

Найбільшу частку кисню для планети Земля виробляє фітопланктон в океані.

Світло проникає вглиб океану максимум на 1000 метрів, а середня глибина Світового океану – приблизно 4 км. Це означає, що більшість не відкритих поки видів живих організмів існують у непроглядній пітьмі.

Неприємна новина для любителів купатися в океані: всього в одному мілілітрі океанської води міститься мільйон бактерій і 10 мільйонів вірусів. І не всі вони нешкідливі…

У Світовому океані налічується 7 підводних водоспадів. Між Гренландією та Ісландією є найбільший – його висота приблизно 4 км.

Понад 90% торгових вантажів світу доставляються за допомогою судноплавства.

Найбільша риба Світового океану - китова акула. Деякі гіганти виростають до 12,5 метрів завдовжки і важать понад 20 тонн.

Найменша рибка Світового океану – Schindleria brevipinguis – живе на Великому Бар’єрному рифі й рідко коли виростає довше 9 мм.

Кит – найбільша жива істота (до 33 метрів і до 150 тонн).

Світовий океан існував на планеті за мільярди років до появи життя.

За 100 останніх років рівень Світового океану піднявся на 25 см.

Швидкість звуку у воді приблизно в 5 разів більша, ніж у повітрі.

Для половини людей на планеті флора і фауна Світового океану – основне джерело їжі.

Акула є символом кровожерливості, хоча щороку від нападів акул гине менше людей, ніж від укусів бджіл.

Нині близько 40% вод Світового океану є сильно постраждалими від людської діяльності. Щороку у Світовий океан скидається втричі більше сміття, ніж виловлюється риби.

Понад 100 000 морських тварин гинуть щороку від заплутування та проковтування пластику.

В океанах існують мертві зони, які утворилися внаслідок забруднення, що унеможливило життя морських або рослинних організмів у цих зонах. В океані близько 500 мертвих зон, розмір яких такий самий, як Велика Британія.

За останні десятиліття загальний вплив людини на океан збільшився майже вдвічі. Він може подвоїтися знов протягом наступного десятиліття, якщо не зупинити процес забруднення.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 51 | Додав: AdministratoR | Теги: флора, Природа, україна, Океани, захистимо, фауна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]