18:34
Всесвітній День кавуна

Сьогодні (3 серпня) відзначається Всесвітній День кавуна. Важко знайти людину, яка б не любила такий солодкий та надзвичайно соковитий  фрукт, як  кавун. Хоча дехто вважають його ягодою, а насправді, кавун – окремий тип плоду, що називається гарбузиною. Але ж це не змінює всенародної любові до кавунів. Він відмінно тамує спрагу і, хоча й солодкий, зовсім не калорійний, чим і заслужив своє власне свято. Ця дата також є невипадковою, адже саме тоді спостерігається пік збирання врожаю цього плоду. Всесвітній день кавуна – подія не офіційна, але популярна надзвичайно, як і самі кавуни. Українське «кавун» походить від турецького kavun («диня»).

Не дарма людство підтримало ідею святкування Всесвітнього дня  кавуна. Адже ця культура не тільки надзвичайно смачна, не менше ціняться її поживні та лікувальні властивості. З давніх-давен вважалося, що кавун очищає організм та збагачує його цінними вітамінами та мікроелементами. Вчені довели, що регулярне споживання цієї ягоди принесе багато користі здоров’ю людини.

1. Підтримання водного балансу. Завдяки 92% води в складі м’якоті, кавуни насичують організм рідиною, що особливо важливо в спекотні літні дні. Високий рівень гідратації оберігає тіло від перегріву, запобігає сухості в роті, покращує стан шкіри й захищає серцево-судинну систему.

2. Нормалізація ваги тіла. Кавун відмінно насичує та може замінити повноцінний прийом їжі. Високий вміст вологи та низька калорійність роблять кавун чудовим засобом для схуднення.

3. Допомога в контролі рівня цукру в крові. Ягода допомагає ниркам перетворювати амінокислоту L-цитрулін на амінокислоту L-аргінін. L-аргінін бере участь у регулюванні метаболізму глюкози та інсуліну в організмі.

4. Запобігання серцево-судинних захворювань. Лікопін у складі кавуна знижує рівень холестерину та запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.

5. Полегшення симптомів астми. Хворі на астму з низьким рівнем вітаміну C зазвичай сильніше страждають від астматичних симптомів. 800 грамів кавуна містять денну норму природного вітаміну С, який полегшує наслідки астми.

Цікаві факти:

Кавун був відомий ще в Стародавньому Єгипті. Його зображення, висічені на камені, були виявлені в гробницях фараонів.

Найбільший кавун, зафіксований у Книзі рекордів Гіннеса, важив 159 кг.

Кавун вирощують в 96 країнах світу в більш ніж 1200 різновидах. Рекордсмен по кількості найдивніших сортів кавунів — Японія. Тут вивели кавуни різної форми — кубічні, у вигляді піраміди і навіть у формі серця; кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-малятка — діаметром до 10 см!

Залежно від сорту колір кавунової м'якоті може бути і яскраво-червоним, і рожевим, і білим, і жовтим.

Кавун можна їсти повністю, включаючи шкірку та насіння.

У деяких країнах з кавуна роблять вино та пиво.

Кавун є чудовим джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи B, вітамін С і фолієву кислоту. Кавун містить більше лікопіну, ніж свіжі помідори.

Поки триває літо і спека – насолоджуйтесь солоденьким кавунчиком!

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 29 | Додав: AdministratoR | Теги: овочі, Кавун, свята | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]