10:24
Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням

Зловживання наркотиками — одне з найбільш загрозливих явищ сучасного світу. Не секрет, що наркотичні препарати досить швидко призводять людину до моральної деградації та втрати фізичного здоров’я. При цьому наркобізнес залишається найприбутковішою кримінальною індустрією, а кількість тих, хто починає вживати наркотики, лише зростає, при цьому більша частина цих людей — молодь і підлітки.

Виходячи з загальнолюдського значення явища наркоманії, в 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням.

Попри постійні міжнародні зусилля, мету повністю побороти проблеми, пов’язані з наркотиками, поки що не досягнуто. В сучасному світі існує прямий зв’язок між незаконним обігом наркотиків і зростанням злочинності та насилля. Наркокартелі підривають і корумпують державну владу та законний бізнес, а прибутки від наркоторгівлі часто спрямовуються на підтримку кривавих збройних конфліктів у різних регіонах планети.  

Наркоманія – страшна хвороба сучасного світу. Серед наркоманів висока смертність від вживання наркотиків, крім того, наркоманія важко виліковна. Про шкідливість наркотиків сказано чимало. Проте занепокоєння вчених і лікарів, викликане поширенням наркоманії, росте, тому, що поки ще значне число людей і насамперед молоді недостатньо усвідомлює згубність наркоманії.

Вживання наркотиків – не безгрішне заняття, що можна кинути без зусиль. Це дійсно чума, і тим більш небезпечна, що багато-хто не приймає її всерйоз.

Батькам підлітків теж слід серйозно поставитися до проблеми, навіть якщо вона здається зовсім далекою. Саме в підлітковому віці найчастіше призвичаюються до наркотиків, тому необхідно пояснити дітям всі негативні наслідки таких експериментів. Пристрасть до наркотиків перетворюється в трагедію і для самої молодої людини, і для його родини. При дотриманні певних профілактичних заходів можна уберегти дитину, підлітка  від вживання психоактивних речовин, зокрема наркотиків. Для цього необхідно:

Спілкуватися один з одним. Спілкування – основна людська потреба, особливо для батьків і дітей. Батькам необхідно бути ініціатором відвертої, відкритої розмови зі своєю дитиною.

Вислуховувати один одного. Уміння слухати – основа ефективного спілкування. Заохочуючи дитину та підтримуючи розмову, батьки повинні демонструвати свою зацікавленість в тому, що вона розповідає.

Ставити себе на місце дитини. Підлітку часто здається, що його проблеми ніхто ніколи не переживав. Потрібно домовитися, що він може звернутися до рідних у будь-який момент, коли йому це необхідно. Головне, щоб дитина відчувала, що батькам завжди цікаво, що з ним відбувається.

Проводити час разом. Це необов’язково має бути щось особливе. Нехай це буде похід в кіно, на стадіон, на риболовлю, за грибами чи просто спільний перегляд телевізійних передач. Для дитини важливо мати інтереси, які будуть найдієвішим засобом захисту від шкідливих звичок, зокрема наркотиків.

Дружити з його друзями. Дитина часто вперше пробує психоактивні речовини (алкоголь, тютюн) в колі друзів. Часом друзі мають величезний вплив на вчинки дитини. Вона може відчувати дуже сильний тиск з боку друзів і піддаватися почуттю єднання з натовпом. Тому важливо в цей період взяти участь в організації дозвілля друзів своєї дитини, тобто їх теж залучити до занять спортом або творчістю.

Пам’ятати, що ваша дитина унікальна. Будь-яка дитина хоче відчувати себе значущою, особливою та потрібною. Коли дитина відчуває, що досягла чогось, і батьки радіють її досягненням, підвищується рівень її самооцінки. А це, в свою чергу, змушує дитину займатися більш корисними і важливими справами, ніж вживання наркотиків.

Подавати приклад. Вживання батьками, так званих “дозволених” психоактивних речовин (алкоголь, тютюн), відкриває двері дітям і для “заборонених”.

Наркоманія! Скільки смертей за цим словом, скільки болі, скільки поламаних життів? Дуже багато! І не відомо, скільки ще життів заберуть із собою в нікуди наркотики! Тому цей день важливий як інформаційна кампанія для всіх людей, особливо для молоді. Якщо людина отримує багато знань про шкідливу дію наркотиків від самого дитинства, ризик того, що вона захоче випробувати цю дію на собі, значно знижується

Категорія: Оголошення | Переглядів: 35 | Додав: AdministratoR | Теги: наркотики, Здоров'я | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]