07:43
Екологічний лекторій  «Привид морської черепахи»

16 червня світова спільнота відзначає Всесвітній або міжнародний день морських черепах.

Дату цього свята вибрали недарма. Адже саме 16 червня 1909 року народився  Арчі Карра – видатний  американський науковець у галузі екології, який присвятив своє життя дослідженню життя морських черепах, а також сприяв захисту їх життя.

Арчі Карр

Завдяки його надзвичайним зусиллям, а також дослідженням морських черепах та природних осель їхнього проживання, у 1975 році було створено величезний національний парк Тортугеро (у перекладі – «ловець черепах») в Коста-Риці, а книга «Навітряна дорога» («The Windward Road», 1956 р.), привернула увагу до загрози морським черепахам і привела до створення організації з їх охорони.

Довгоживучі морські черепахи за своє життя встигають побачити більше, ніж багато людей. Багато з них ведуть досить потайний спосіб життя, лише зрідка вибираючись на сушу, але все одно їм загрожує зникнення.

Морська черепаха

Морські черепахи представлені 7-ма видами, які відомі на сьогодні. Та майже всі вони перебувають під загрозою повного зникнення. Ці створіння є повільними та незграбними, коли мова йде про сушу. Але тільки-но вони потрапляють у воду, відразу розпускають свої ластоподібні кінцівки та починають елегантно ковзати у воді, яка красиво обтікає їхній гладкий панцир. Під час виконання черепахою активних дій їй потрібно багато кисню. Тому тварина часто виринає з-під води, щоб подихати. Проте, коли вона перебуває у спокійному стані, обмін речовин у її організмі сповільнюється, і вона може знаходитися у воді від однієї до декількох годин.

Черепахи- найдавніші рептилії на Землі, а перші, відомі науці черепахи, з’явилися 220 млн років тому. Їх розміри були величезні – діаметр панцира сягав 3,6 метра. Сьогодні ж найбільша черепаха – шкіряста черепаха, її розмір (панцир) понад 2 метри в діаметрі, а вага – 500-600 кг, передні ласти, позбавлені кігтів, в розмаху сягають 5 м.

Морські черепахи – дивовижні істоти. Під водою вони можуть затримувати подих на п’ять годин. Морські черепахи відкладають яйця у гніздо, яке вони викопують у піску задніми ластами. Стать морських черепах, як і в багатьох інших черепах, визначається температурою в гнізді. Живуть вони близько 100 років.

Черепаха Рідлі

Зелені морські черепахи харчуються рослинною їжею та водоростями. Шкіряні і яструбині черепахи харчуються медузами і контролюють їх популяцію. Морські черепахи можуть визначати магнітне поле Землі та використовувати його в своїх мандрах світовим океаном.

Зверху морських черепах захищає карапакс - спинний щит панцира. Він опуклий і складається з кісткової основи і рогових щитків. Такий же склад має і плоский брюшний щит панцира черепахи, званий пластроном. Колір карапакса переважно коричневий зі смугами, темними і світлими плямами. Знизу він жовтий або білий. Таке розфарбування допомагає черепасі маскуватися серед строкатих коралів на дні і на тлі світлої поверхні води. На відміну від сухопутних, морські черепахи не можуть втягувати голову під панцир, зате їх тіло більш пристосоване до плавання. У морських черепах великі верхні повіки, які захищають очі при пошуку їжі серед коралів.

У дорослих морських черепах є кілька природних ворогів, в основному це великі акули. Риби, собаки, птахи, єноти, краби та інші хижаки полюють на яйця і маленьких черепашок. Стихійні лиха також можуть серйозно вплинути на виживання морських черепах. Наприклад, в 2004 році більше половини гнізд черепах на узбережжі Флориди були змиті ураганами. Популяції морських черепах можуть постраждати також через різкі похолодання.

Помилково існує думка, що черепахи дуже повільні тварини. Проте це не так – шкірясті черепахи здатні плавати зі швидкістю 35 км/год, хоча на суші вони повільні (до 15 км/год). Черепахи є довгожителями, чимало представників цих рептилій доживають до 100 років, але є й такі, які перетинають рубіж в 250 років.

Звичайно, це не могло не зацікавити людину, яка упродовж своєї історії шукає способи подовження віку. Міжнародна команда генетиків з п’яти країн знайшла відповідь на це запитання. Вчені знайшли аж 43 гена, які можуть впливати на тривалість життя черепах. Серед них є ті, які пов’язані з імунною системою і захистом від вірусів, паразитів та інфекцій, є додаткові копії генів, які відповідають за пригнічення злоякісних пухлин. Але найцікавішими є гени, які задіяні у виправленні хімічних пошкоджень і розривів в молекулах ДНК.

Але попри довголіття, більшість видів черепах, зокрема і морських, на межі вимирання. Їх винищують через використання в їжу та народній медицині. Кожна третя черепаха помирає в результаті рибальського промислу. Інших видів цих рептилій виловлюють і продають за копійки.

Мертва черепаха, що заплуталась в рибацьких сітях

Також однією із загроз є скорочення генетичної різноманітності, що може поставити існування цих тварин під загрозу повного вимирання. Вчені зауважили, що 99% всіх дитинчат народжуються самками, що пов’язано з особливістю інкубації їх яєць. Відомо, що якщо температура повітря буде нижчою за 27,7 градуса за Цельсієм, то з яйця вилупиться самець, а якщо вище за 31,5 – самка. Коливання температур у вказаному діапазоні дозволяє досягти різноманітності у співвідношенні черепашок обох статей. Однак останніми роками таких коливань не було, а відбувалося лише підвищення температури повітря.

Дослідники відзначають, що якщо тенденція до глобального потепління збережеться, то популяції морських черепах загрожуватиме повне вимирання у всьому світі. Проблем також додає і те, що підвищення температури повітря також веде до розігрівання піску, в який відкладаються яйця, а тому є ймовірність, що дитинчат не буде зовсім.

Розмноження морських черепах

Сотні тисяч представників цього виду влаштовують справжнє дійство «arribada» (у перекладі з іспанського «пришестя») на березі моря чи океану. На такому зборищі відбувається спаровування. Деякі види черепах регулярно збираються на одному й тому ж місці, наприклад представники Рідлі – атлантичної черепахи, спарюються для розмноження на одному з пляжів Коста-Рики.

Загалом самки досягають своєї статевої зрілості до тридцяти років. Саме тоді вони прикладають чимало зусиль, аби дістатися саме на той пляж, звідки вони родом, щоб там відкласти свої яйця.

Черепаха відкладає яйця

Період спарювання та гніздування у різних видів трапляється по-різному, це може бути 1 раз на 2, або 1 раз на 4 роки. Морські черепахи спарюються у воді поблизу узбережжя. Самка отримує такий об’єм сперми, яку можна використати на кілька кладок яєць. Деякі яйця можуть бути незаплідненими, але небагато. Яйця відкладаються у пісок, далі настає інкубаційний період, його тривалість сягає 2-х місяців. Проте маленькі черепашки можуть вилуплюватися раніше, якщо пісок, у якому знаходяться яйця, достатньо теплий.

Перед відкладенням яєць самка вибирає місце та викопує заглиблення у піску глибиною до 50 см. У це заглиблення і складаються яйця. Кладку вона засипає піском та ретельно втрамбовує. На цьому і закінчується піклування про потомство. Черепаха відправляється у море, де живе власним життям.

Перед вилупленням, дитинчата морських черепах пробивають шкаралупу яєць з допомогою спеціального зубчика. Вони можуть вибратися навіть з досить глибокої товщі піску.

Загрози для морських черепах

Безсумнівно, найбільшою загрозою для морських черепах є діяльність людей. Через сміття, штучне освітлення і нічну активність людей на пляжі самки бувають змушені повернутися в море, не відклавши яйця. Деякі морські черепахи вмирають, проковтнувши пластикове сміття, яке вони приймають за їстівних медуз. Тисячі морських черепах щороку заплутуються і тонуть в сітках креветочних траулерів. Деякі люди незаконно збирають черепашачі яйця для продажу у вигляді афродизіака. Чисельність морських черепах в минулому столітті скоротилася більш ніж на 80% в основному за рахунок торгівлі їх панциром.

Черепаха починають їсти пластик

Всесвітній день морських черепах повинен розповісти всім про скорочення життєвого середовища та скорочення чисельності цих дивовижних істот.

В Паттайє врятували морську черепаху, яка наїлася пластику

Цікаві факти про морських черепах:

Морські черепахи мають плоскіші та делікатніші панцирі, аніж їхні наземні родичі. Панцир у вигляді краплі краще розсікає воду на глибині.

Також ці створіння не можуть ховати в панцир голову з шиєю та кінцівки.

Морські черепахи мають більші розміри порівняно з видами, що мешкають на землі.

Найбільшими вважаються "зелені" черепахи з довжиною панцира до 1,5 м та вагою до півтонни. Проте навіть найменші різновиди тварин мають довжину понад 50 см.

Зелена черепаха

У зелених морських черепах, що мешкають в Тихому океані, народжується дедалі менше самців, встановили вчені. Причиною цього вони називають глобальне потепління.

Виявилося, що в одному з найважливіших місць проживання зелених черепах в Тихому океані - на острові Рейн - на одного самця припадає 116 самок. Диспропорція спостерігалася і раніше, але в 1970-80-х роках вона не перевищувала показника в шість самок на одного самця.

Спеціаліст Національного управління океанічних і атмосферних досліджень на Гаваях Камрін Аллен назвала це надзвичайною ситуацією. "Є лише невелика кількість самців, а самок - сотні і сотні. Ми просто вражені", - сказала вона в інтерв'ю National Geographic.

Під час сезону одна самка може відкласти близько тисячі яєць. Однак більша кількість йде на корм хижим тваринам, також їх збирають люди, а черепашки, які щойно вилупилися, стають легкою здобиччю для риб та птахів. Тому до дорослого віку доростають одиниці.

Цікаво те, що морські черепахи, що належать до одного виду можуть відкладати свої яйця у різні періоди. Це може бути зумовлено проживанням та розмноженням у різних регіонах.

Всі черепахи, де б вони не мешкали, для відкладення яєць повертаються на те місце, де самі вилупилися.

Всі види морських черепах водяться у теплих водах з тропічним та субтропічним кліматом.

Є вид черепах без панцира, їх називають шкірястими.

Шкіряста черепаха

Під час міграції вони можуть подолати величезні відстані, орієнтиром для них виступає магнітне поле Землі.

Морські черепахи зовсім не турбуються про своє потомство, окрім відкладення яєць вони нічого не роблять для своїх дітей.

В перші роки свого життя морські черепашата вживають у їжу планктон та маленьких мешканців моря, у дорослому віці черепахи харчуються виключно продуктами рослинного походження.

Жителі Давньої Малайзії вважали, що саме морська черепаха створила наш світ.

Пропонуємо переглянути наступні документальні фільми про життя морських черепах.

Одіссея Жака Кусто - Привид морської черепахи https://www.youtube.com/watch?v=HouzqfqTJgs

Велика подорож углиб океанів 3D Повернення 2010г. Черепаха: Неймовірна подорож - https://www.youtube.com/watch?v=ku4cWriAJA4

Притулок в Індійському океані - The Sanctuary of the Indian Ocean - https://www.youtube.com/watch?v=HFLRvk-E33E

Життя черепахи. «OPINIONS OF SCIENTISTS" W.O.T. - https://www.youtube.com/watch?v=pvcBR0q5J6k

Мають легені, але можуть не дихати: цікаві факти про морські черепахи https://www.youtube.com/watch?v=AxXKE-M_IZE

Відео з двох головою черепахою - https://rus.postimees.ee/7322097/naydena-redkaya-dvuglavaya-cherepaha

Сімейний мультфільм для всієї родини: Воруши ластами.Ч.2  - https://www.youtube.com/watch?v=uDtiYX-OG8c

Категорія: Оголошення | Переглядів: 67 | Додав: AdministratoR | Теги: черепаха, захистимо, тварини, Природа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]