05:54
До дня народження Жорж Санд

Жорж Санд – знаменита французька «письменниця-феміністка". яка прожила довге і цікаве життя та написала безліч романів. Її творами захоплювалися, але вони також вважалися скандальними серед її сучасників. Незалежність і активність Жорж Санд вражала людей її кола, а вільна поведінка призвела до втрати статусу баронеси. Тим не менш, Жорж Санд залишила великий слід у світовій літературі.  Героїнями її романів завжди були сильні і незалежні жінки.  Вона була музою Французької республіки. Вимагала рівноправності для жінок.

Справжнє ім’я Жорж Санд - Амандіна Аврора Люсіль Дюпен. Вона народилася 1 липня 1801 року і була дочкою дворянина і простолюдинки. Складні відносини між її матір’ю і бабусею залишили в душі дівчинки незгладимий слід.

Батько загинув через нещасний випадок, коли Аврорі було чотири роки, а мати, яка не зуміла знайти спільну мову зі свекрухою, залишила дочку їй на виховання. Таким чином, свою маму Аврора бачила вкрай рідко.

У 17-річному віці Аврора здобула освіту в католицькому монастирі. Необхідно відзначити, що любов до літератури і читання в ній прищепила бабуся, і дівчина із задоволенням занурювалася в читання. Особливою їй подобалися твори Жан-Жак Руссо, які наклали свій відбиток на її романи.

Аврора почала свою письменницьку діяльність, бо потребувала грошей. Перший твір – це роман під назвою “Роз і Бланш”, який був написаний у співавторстві з коханим Жюлем Сандо. Публіка і критики прийняли книгу прихильно, тому видавець попросив другу частину, яку написала повністю сама Аврора. Саме тоді вона взяла собі псевдонім — Жорж Санд.

Аж до 1834 року було видано ще кілька творів: «Валентина», «Індіана», «Жак», «Лелія», причому останній з романів набув статусу скандального, як і сама письменниця, що відрізнялася широтою поглядів і поведінки.

Жорж Санд писала про те, що хвилювало її саму: про рівноправність статей, про революціонерів та інші теми, які на той момент неоднозначно сприймалися суспільством.

Цікавим фактом є те, що під час Революції 1848 року Жорж Санд гаряче підтримувала республіканців і захищала їх, хоча їй самій загрожував арешт. У ті непрості роки революції письменниці довелося зменшити свій запал, оскільки до влади прийшов Луї Наполеон, і вона знову зайнялася письменницьким ремеслом.

У 1857 році був виданий роман «Даніелла», який викликав смуту і скандал в суспільстві. За ним послідувала 4-річна робота письменниці над твором «Історія мого життя».

Серед усієї творчості Жорж Санд роман під назвою “Консуело” – її шедевр -найкраще був прийнятий читачами і критиками.

Ця книга була опублікована в 1843 році. Інші романи Жорж Санд: “Мопра”, “Орас”, “Графиня Рудольштадт”, “Гріх пана Антуана”,  “Маркіз де Вильмер”.

В особистому житті у Аврори завжди кипіли пристрасті. Заміжня вона була лише один раз, вийшовши за Казимира Дюдевана, будучи ще юною. У подружжя народилося двоє дітей – хлопчик і дівчинка, проте сімейне життя незабаром дало тріщину, тому що Аврора і Казимир були занадто різними. У 1836 році вони розійшлися. У письменниці також був роман з композитором Ф.Шопеном, і вона навіть присвятила йому роман «Лукреція Флоріані». Разом вони були майже 8 років.

Жорж Санд померла від ускладнень, які викликала кишкова непрохідність. Письменниці не стало 8 червня 1876 року. “Оплакую померлу, але вітаю безсмертну!” – такі слова промовив у день похорону Жорж Санд її друг і колега Віктор Гюго.

Цікаві факти про Жорж Санд:

  • Любила ходити в чоловічому одязі і мала низький голос.
  • Захоплювалася стрільбою, фехтуванням і верховою їздою.
  • Тісно дружила з письменником Віктором Гюго. Також з нею приятелювали Альфред де Мюссе, Проспер Меріме, батько і син Дюма, Бальзак. Серед видатних жінок вона приятелювала з Поліною Віардо, яка стала прототипом її роману «Консуело».
  • Аврора Дюдеван відрізнялася дуже вільною поведінкою. Низка коханців народила багато чуток. Бабця забрала у Аврори дочку, аби та не бачила романів матері та їх розривів. Не мала прав скандальна баронеса і на родинну садибу Ноан. Лише після смерті бабусі і чоловіка Аврора отримала права на садибу.
  • Серед приятелів баронеси Дюдеван був художник Ежен Делакруа

Жорж Санд написала понад 100 романів, 18 тисяч листів. Вона розробила новий жанр – психологічний роман, де існував мінімум героїв, а всю розповідь – про їх душевні переживання. Такими романами є її “Консуело”, “Графіня Рудольштадт”, “Вона і він”… Вона зазирнула у такі глибини людської душі, які ще не відкривалися нікому до того часу; саме з її ім'ям пов'язана постановка проблеми емансипації жінки у французькій літературі, яку пізніше запозичили Марко Вовчок, Ольга Кобилянська, Софія Крушельницька, Наталія Кобринська, Софія Окуневська в українській літературі. Вона залишила після себе людству літературну спадщину, яка досі шанується тисячами книголюбів.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 42 | Додав: AdministratoR | Теги: Книги, письменники, свята | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]