10:16
День Соборності та Свободи України

      22 січня наша держава відзначає День Соборності та Свободи України. До цієї знаменної дати у всіх бібліотеках централізованої бібліотечної системи було організовано та проведено ряд інформаційно-масових заходів.

Урок державності «Живи, Україно, для слави і волі» для читачів 7-х класів ЗОШ №5 було проведено міською бібліотекою для дітей спільно з міським краєзнавчим музеєм. З    розповіді ведучих учні дізналися, яке морально-політичне значення мав акт злуки, що продемонстрував прагнення всіх українців до єднання в єдиній соборній   державі. Бібліотекарем було  зроблено бібліографічний огляд літератури, спеціаліст музею ознайомив з архівними документами з цієї теми, показав відеофільми. Діти декламували   вірші про Україну, державу, соборність. Закінчилася зустріч виконанням гімну України.

     Велике політичне та історичне значення об’єднання земель західної та центральної України в вільну соборну Україну знайшло відображення в матеріалах, які представлені на  книжковій виставці «За Україну, за її волю» в центральній міській бібліотеці. Спеціалісти бібліотеки ознайомили читачів з матеріалами виставки, які розкривають тернистий шлях держави до соборності: організацію головної української ради (1914р.), створення в 1918 р. Західної Української народної республіки (ЗУНР) та Української Галицької Армії. Діяльність Директорії – нового уряду української народної республіки та його бажання до об’єднання українських земель. Особливу увагу читачів бібліотекарі привернули до тексту універсалу Директорії, який засвідчував об’єднання Західно-Української народної республіки Галичини, Буковини, Закарпаття та Придніпрянської України. На виставці є матеріал про святкові урочистості, які пройшли в Києві на Софіївській площі 22 січня 1919 року в день ратифікації Акту Злуки. Один із розділів виставки розкриває духовне єднання українського народу в сучасній Україні для якого 22 січня залишилося в історії України як свято соборності України.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 808 | Додав: AdministratoR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]