1 червня - День захисту дітей. А ще з 2001р. - Всесвітній день молока! Це символічно! Хіба можна, за дуже рідким винятком, виростити дитину без молока?
Зараз науковці, медики, дієтологи чого тільки не пишуть про молоко. Тож давайте розберемось.
Значення молока для людства
Як повідомляє Global Dairy Platform (Глобальна молочна платформа), молочне виробництво дає засоби для існування 1 млрд. людей!
В світі є 133 мільйонах молочних ферм, де проживають та працюють 600 мільйонів людей
Близько 10 % населення світу безпосередньо залежить від молочного скотарства
Лідером у виробництві молока у 2023р. за прогнозами стане Індія – близько 200 млн тон на рік!
Щорічно в світі виробляється 816 мільйонів тон молока.
Молоко та молочні вироби займають 5-е місце в рейтингу сільськогосподарських товарів за кількістю та вартістю
Понад 6 мільярдів людей у всьому світі споживають молоко та молочні продукти, більшість споживачів молока проживає в країнах, що розвиваються
32% людей у всьому світі споживають молочні продукти з високим вмістом білка
90% респондентів у всьому світі сказали, що вважають молоко поживним, корисним, смачним і найкращим джерелом кальцію
Найбільше молока в світі вживають фіни - до 391 кг на рік, найменше – китайці до 30 кг молока. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує кожному жителю вживати до 330 кг молочних продуктів в рік.
У середньому одна корова дає 24-25 л молока за день.
В середньому кожна людина споживає за рік 44,5 л молока
І ще ну дуже багато та дуже цікавих фактів про молоко:
Чи знаєте ви, що?
- Слово «Галактика» походить від грецького слова «Γαλαξίας», що означає — молоко. Греки вважали, що Γαλαξίας був створений з крапель грудного молока богині Гери, які впали на небо, коли вона годувала немовля Геракла.
- Саме тому нашу Галактику називають англ. - Milky Way, нім. - die Milchstrasse, польскою - droga Mleczna, словацьк.- mliečna dráha, латинею - via lactea, рос. «Млечный путь».
- А ось українською вона зветься Чумацький шлях, хоча вживають і назву Молочний шлях.
- Молоко біле через жир. Молоко приблизно на 87% складається з води, яка немає кольору, а ось молекули жиру та білка, що плавають у ньому, відображають усі довжини світлових хвиль, роблячи його білим.
- Молоко є воістину легендарним напоєм. Стародавні культури — римляни, кельти, єгиптяни, монголи і індіанці включали його в своє харчування і навіть оспівували в легендах і міфах. До наших днів дійшли історичні свідчення про те, що вони розцінювали цей корисний напій, як «їжу богів».
- Юлій Цезар був переконаний, що кельти і германці були великими тому, що пили молоко і їли м’ясо.
- Аргентина – країна, де молоко і мед течуть рікою.
- Одна з народних прикмет стверджує, що в грозу молоко скисає швидше. Вчені вже підтвердили цей факт. Але поки ніхто не знає, чому так відбувається.
- Корови – ті ще музикомани. Британські вчені виявили, що найбільші надої корови дають під пісню Moon River з кінофільму «Сніданок у Тіффані».
- Вчені виявили, що корови забруднюють атмосферу більше, ніж автомобілі, виділяючи велику кількість метану.
- В Іспанії одним з найпопулярніших напоїв на сніданок є шоколадне молоко.
- Молоко відоме своїми очисними властивостями. З його допомогою можна позбутися від масляних плям на одязі, а також від потемніння виготовлених із золота предметів.
- В 2009 році «Шнобелівську премію» вручили групі вчених, які довели, що корова, в якої є прізвисько, дає більше молока, ніж безіменна корова. Хоча корови дійсно здатні сприймати своє прізвисько.
Молоко — самодостатній продукт.
- Молоко здавна вважали їжею, а не напоєм. У ньому міститься близько 200 активних компонентів, а стакан молока є повноцінним разовим прийомом їжі. Тому у селах і сьогодні можна почути застаріле «поїсти молока».
- Ще у найдавніших священних писаннях Ведах зазначається, що це унікальний продукт, який не має аналогів у всьому Всесвіті.
- Ми п’ємо молоко протягом більш 10 000 років. Ще наші предки змогли оцінити користь молока. Найдавніші останки одомашненої корови, відомі сьогодні археологам, датуються VIII тисячоліттям до н. е.
- Склад молока складний і різноманітний. У молоці — 87% води, решту 13% складають вітаміни, мікро- і макроелементи, білки, амінокислоти і багато інших корисних речовин. Всього у ньому містяться близько 80 мінеральних елементів, причому в ідеальній для засвоєння нашим організмом формі.
- Молоко — джерело унікального білка казеїну, що містить кальцій та фосфор - від 78 до 87 %. Казеїну немає в жодних інших продуктах. У коров’ячому молоці казеїну у 300 разів більше, ніж у жіночому грудному молоці.
- Молоко краще споживати окремо від інших продуктів харчування, щоб добре засвоювалось. Але є один виняток: молоко можна поєднувати з крупами. І краще його не кип’ятити, а додавати теплим у вже готову кашу.
- Парне молоко – корисний і безпечний продукт, що не вимагає ніякої додаткової обробки протягом перших 2-х годин після надою. Але після закінчення цього терміну бактерії починають активно розвиватися й розмножуватися.
- Відомо, що вживання незбираного молока замість молока з низьким вмістом жиру допомагає уникнути набору ваги.
- В той же час молоко підтримує м’язову масу. При активній фізичному навантаженні протеїн у м’язах руйнується. Компенсувати його недолік допомагає молоко — джерело легкозасвоюваного білка. Саме тому спортсмени після тренування п’ють молочні коктейлі.
Технології переробки молока
- Технологію ультрапастеризації молока і асептичну упаковку Tetra Pak винайшли у 60-ті роки ХХст., що дозволило збільшити термін зберігання молока. Цю технологію вважають найбільше досягнення му сфері харчових технологій минулого століття.
- В 1964 році молоко вперше почали упаковувати в пакети.
- Сонячні промені руйнують корисні речовини, які містяться у молоці. Тому зберігати його потрібно у багатошарових картонних пакетах, які надійно захищають вміст від негативного впливу зовнішніх чинників, включаючи ультрафіолетове випромінювання.
Молоко як ліки
- Молоко допомагає боротися з безсонням, має седативну дію на організм людини і розслабляє нервову систему. Стакан теплого молока із додаванням ложечки меду і щіпки мускатного горіха — найпростіший і дуже дієвий рецепт від безсоння.
- Дієтологи рекомендують вживати щодня 3 порції молочних продуктів вагою 350-400 грамів на день. Денний молочний раціон може складатися, наприклад, з 150-200 мл молока, кефіру, ряжанки чи йогурту, 100-120 грамів сиру і 30-40 грамів твердого сиру.
- Молоко має молодильні властивості. Ще красуня Клеопатра приймала молочні ванни і славилася своєю оксамитовою шкірою. Виявляється, амінокислоти, що містяться у молоці, зволожують шкіру, надають їй пружності та еластичності.
- Стародавні стверджували, що боги і царі стародавнього Шумеру пили молоко, щоб знайти безсмертя.
- Білки коров'ячого молока мають тенденцію з'єднуватися з токсинами в організмі. Тому молоко є обов’язковим для людей, які працюють на шкідливих виробництвах. Також після «доброї гулянки» лікарі радять вживати коров'яче молоко для очищення організму.
- Коров’яче молоко сприяє швидкому розвитку тонких тканин головного мозку — інтелекту. Соціологи підрахували, що в країнах, які лідирують за кількістю споживаного молока у світі, люди отримують більше число Нобелівських премій. А згідно з даними американського видання BBC, діти, які більше п’ють молока в дитинстві, виростають вище.
«Молочні рекорди»
- Найважчою молочною коровою була тварина, яку звали Маунт Катадін, гольштинсько-дурхамський гібрид (США). В період з 1906 по 1910 рр. маса цієї корівки-важковаговика досягала 2267 кг. Тварина мала 1,88 м в холці й тулуб 3,96 м в обхваті. За одну лактацію вона давала 30 805 кг молока (США) в 2004 році. І цей рекорд досі ніхто не здолав, хоча генетики стверджують, що в наступні кілька років цей рекорд може бути побитий.
- Найбільшу кількість молока на день — 82,15 л! - дала корова ярославської породи Вени 19 лютого 1941 року. Цей рекорд досі є нездоланим!
- Рекорд з довічної молочної продуктивності належить канадській корові голштинської породи на прізвисько Gillette Smurf з Канади. За 15 років життя тварина дала 247 711 кг молока, близько 9 тис. кг молочного жиру та 8 тис. кг білка.
- На момент, коли рекорд було зафіксовано – 2012р., корова продовжувала лактацію і з кожним днем покращувала свій результат.
Про молоко про різне
- Найжирнішим є молоко тюленів (жирність більше 50%) і китів (близько 50%), найпісніше — у кобилиць та ослиць.
- Найкорисніше та найдорожче – осляче молоко.
- Люди в різних куточках світу займаються розведенням овець, кіз, верблюдів, ослів, буйволів, оленів і навіть лосів, в тому числі, щоб регулярно отримувати молоко.
- Унікальним є верблюже молоко. Воно містить в три рази більше вітамінів С і D, ніж коров’яче, але має набагато менше жиру і холестерину. Також воно не згортається і добре перетравлюється людьми з непереносимістю лактози. Верблюже молоко скисає набагато повільніше, ніж коров'яче.
- Козяче молоко надзвичайно багато калієм, кобальтом і вітаміном В12, який бере участь в кровообігу і в обмінних процесах. Саме з козячого молока роблять, звичайно, сир Рокамадур, Капріно і фета.
Говорять …
Вчені доводять, що в сиву давнину молоко пили тільки діти. Організм дитини виробляв особливий фермент лактазу, який розщеплює лактозу і дозволяє організму засвоювати молоко. У дорослих цей фермент був відсутній, однак поступово, в результаті генетичної мутації, він почав вироблятися і у дорослих жителів Північної Європи — як необхідністю компенсувати нестачу вітаміну D, котрий синтезується в організмі людини під впливом сонячних променів. Хто зна…
Тож пийте, друзі, молоко, та будьте здорові!
|