07:51
День батька

Починаючи з 2019 року, у третю неділю червня, в Україні офіційно відзначають День батька. У 2024 році День батька в Україні відзначатимуть 16 червня. Це свято було запроваджено на честь всіх татусів. Однак, в умовах війни в країні, воно набуло особливого значення, оскільки тисячі батьків вирушили на захист Батьківщини і багато дітей розлучені зі своїми батьками.

Батько для кожного з нас — це вихователь, захисник, вчитель і друг, якому ми завдячуємо базовими вміннями, життєвими принципами та цінностями. На допомогу люблячого батька діти можуть розраховувати завжди, незалежно від того, скільки їм років,  а теплі згадки про цю найріднішу людину залишаються з нами на все життя і дарують підтримку в найтяжчі часи.

Вшановувати батьків в окремий день прийнято у всіх країнах, при цьому національні дати можуть різнитися. Наприклад, в Італії, Іспанії та Швейцарії, а також ще в 9 країнах батьків вітають 19 березня, в День Святого Йосифа. В Німеччині День батька співпадає зі святом Вознесіння, а в Таїланді — з днем народження короля.

Свято татусів запропонувала створити американка Сонора Додд в 1909 році. Таким чином вона хотіла вшанувати пам'ять покійного батька, який, будучи вдівцем, виростив в любові і турботі шістьох дітей. Перше святкування відбулося 19 червня 1910 року.

Присутність батька в житті дітей є основою їх емоційного благополуччя. Зазвичай саме батько встановлює правила в родині та забезпечує їхнє дотримання і це дарує дітям відчуття стабільності й безпеки — як психологічної, так і фізичної. Якщо батько виявляє до дітей зацікавленість, ніжність та підтримку, це позитивно впливає на соціальну адаптацію малечі та підвищує впевненість у собі.

Не секрет, що від взаємин з батьком у дитинстві залежать наші взаємини з людьми у дорослому віці. Приміром, дівчата часто обирають собі чоловіка, схожого за характером на тата, а хлопці взагалі моделюють себе за прикладом батька — якщо він був добрим і врівноваженим, висока вірогідність, що й син буде поводити себе в соціумі так само.

В українських родинах склалися різні традиції привітань — це може бути просто телефонний дзвінок чи листівка, а може бути й урочиста вечірка на честь батька або всіх старших чоловіків у родині. Щодо подарунків, то існує безліч ідей — від квітів, краваток чи одягу до спортивного спорядження або предметів, пов’язаних з улюбленим батьківським хоббі. 

Але, мабуть, найкращим подарунком для батька буде вияв любові та поваги від дітей у вигляді проведеного разом часу. В особливій атмосферою спільних спогадів про веселі та сумні моменти життя ми особливо відчуваємо свою спорідненість і схожість з нашими батьками, а також єдність родини та готовність до взаємодопомоги між рідними людьми.

Як допомогти дитині пережити розлуку з батьком, коли вона за кордоном? Поради психологів:

https://life.pravda.com.ua/society/2023/06/10/254773/

Також варто згадати, що в нашій країні є ще одна дата, присвячена татусям, хоча вона не має офіційного статусу — Всенародний День батька в Україні, який святкують у третю неділю вересня, що у 2024 році випадає на 15 вересня.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 55 | Додав: AdministratoR | Теги: День батька, батьки, Татусь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]