09:33
​​​​​​​Цікаве поруч: Всесвітній день вітру

Сьогодні в нашій рубриці «Цікаве поруч» мова йтиме про вітер. Вітер точно завжди поруч з нами. Дуже рідко буває, що на вулиці, як кажуть моряки, «повний штиль».

Вітер – наш друг і помічник, вітер – наш ворог й руйнівник. Людство здавна використовує енергію вітру. Вітер рухає вітряні млини, вітрильники, ураганний вітер зносить будинки, затоплює кораблі, утворює цунамі тощо.

Що ж таке – вітер, як впоратися з ним, як перетворити з ворога на друга? Який буває вітер? Саме про це багато пишуть та говорять 15 червня  - у Всесвітній день вітру (Global Wind Day).

Ініціаторами створення свята стали Європейська асоціація вітроенергетики і Всесвітня рада з енергії вітру у 2007р.

Цей день більше присвячений вітру як джерелу вітроенергетики, але без знань та розуміння, що ж таке вітер, яким він може бути, навряд чи можна налагодити використання енергії вітру у корисних цілях.

То що ж таке – вітер? З наукової точки зору вітер – великомасштабний потік газів. На Землі вітер є потоком повітря, що рухається переважно в горизонтальному напрямку. Хоча вітер буває і вертикальним, однак сила його в сотні разів менша за горизонтальну.

Вітри завжди впливали на людську цивілізацію, вони надихали на міфологічні розповіді, впливали на історичні події, розширяли діапазон торгівлі, культурного обміну та воєн, виробляли електроенергію, постачали енергію для різноманітних механізмів, впливали на відпочинок.

Вітри впливають на формування рельєфу, ерозію порід або ґрунтів. Вони також можуть переносити пил з пустель на великі відстані. Так, наприклад, пустеля Сахара через суху та вітряну погоду поступово переноситься на захід континенту. А потоки пилу із Сахари можуть досягати південного сходу Північної Америки — Флориди. Через посуху в Африці, пилу, який переноситься вітром по всьому світу, щороку стає дедалі більше.

Цього року гаряче повітря з пилом з Сахари наприкінці березня – початку та в середині квітня накрило багато країн Європи та практично всю Україну. Це призвело до аномально теплих температур - середня добова температура перевищила норму на 5-12 градусів.

Африканський пил із пустелі Сахара покриває місто Афіни, Греція, 23 квітня 2024 року. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Пов'язані з вітром погодні явища по-різному впливають на живу природу. Вітри розносять насіння рослин і допомагають руху літаючих тварин, що сприяє поширенню видів на нові території.

Вітер також допомагає тваринам уникнути небезпеки. Звірі відчувають запах завдяки гострому нюху й потокам повітря, коли вітер дме від мисливця до тварини.

Цікаві факти про вітер.

Торнадо або смерч — найшвидший вітер на землі, щоб його наздогнати, потрібно їхати на машині зі швидкістю понад 100 км / год. У Міссісіпі в 31-у році XX століття торнадо проніс 40 метрів поїзд, що важив 83 тони!

На острові Барроу, що в Австралії, є автоматична метеорологічна станція. Вона зафіксувала найбільшу швидкість вітру – 408 км/год. Це було під час циклону «Олівія» 10 квітня 1996 року. Для порівняння — у середньому боліди Формули-1 розвивають швидкість до 310–330 км/год.

Циклон Олівія

Але рекорд «Олівії» був побитий найсильнішим вітром в Оклахомі зі швидкістю 512 км/год!

Володарем найсильніших вітрів у Сонячній системі є планета Нептун. Там вітри сягають до 600 м/сек (понад 2000 км/год).

Найлютіший вітер дме в Антарктиді. Швидкість його не рекордна (60 км/год), але він поєднується з 50–60 градусним морозом.

У США між Скелястими горами й Аппалачами регулярно спостерігається найбільша кількість торнадо. Ця територія, переважно розташована в штатах Техас, Канзас і Оклахома, неофіційно отримала назву «Алея торнадо».

Смерч приносить людям смерть і руйнування. Але бувають і справжні чудеса. У 1923 році в американському штаті Теннессі смерч буквально здер дах, стелю та стіни сільської хати. Мешканці, що сиділи в цей час за столом, не отримали й подряпини!

У 1979 році життя однієї жінки видалося настільки немилим, що вона вирішила звести з ним рахунки. Забралася на 86-й поверх Емпайр Стейт Білдінг і зістрибнула вниз. Але тут дмухнув вітер, та так сильно, що заніс її на карниз 85-го поверху. Суїцид закінчився лише переломом стегна.

При будівництві і проектуванні завжди враховується «Роза вітрів». Це графік-діаграма, побудована завдяки багаторічним спостереженням за напрямком і силою повітряного потоку в різних місцевостях. До речі, злітно-посадкові смуги конструктори проектують строго по розі вітрів.

«Камікадзе» - це не про пілотів-смертників. Взагалі так називають японці «божественний вітер». Це тайфун, що пройшов два рази по території цієї країни в 1274 і 1281 роках. Він знищив весь флот монгольського хана Хубілая, якому належала монгольська армада, біля берегів нинішньої Японії.

Тайфун «Камікадзе»

Але частіше урагани та сильні вітри завдають великої шкоди. Так, у 1970 рік циклон «Бхола» забрав життя 500 000 жителів Бангладешу та Західної Бенгалії.

Найвітряніше місце на планеті – це море Співдружності у Південному океані, де швидкість вітру сягає 320 км/год.

Інструмент, який визначає й оцінює швидкість вітру і його напрямок, називається анемометром.

Анемометр

Завжди бажайте попутного вітру морякам і мандрівникам. І ніколи — стрибунам із трампліна! Зустрічний вітер створює перед гірськолижником повітряну подушку, що допомагає йому довше утриматися в повітрі і пролетіти більшу відстань.

Вітер грає важливу роль у багатьох популярних видах спорту та розваг, зокрема таких як дельтапланеризм, парапланеризм, польоти на повітряних шарах, запуск повітряних зміїв, сноукайтинг, кайтсерфінг, вітрильний спорт та віндсерфінг.

 «Депресія» — так називалася безвітряна область навколо екватора, де вітрильні кораблі зазвичай застрявали на декілька тижнів. Звідси виникла і фраза — перебувати в депресії, значить «в занепаді».

В залежності від сили та характеру вітри отримали назви - ураган, шторм, тайфун, бриз, порив, шквал, буря, торнадо, смерч, мусон, пасат, тощо.

Напевно, жодна стихія не зможе похвалитися такої кількістю прикметників  та оригінальних назв, як вітер. Він може бути ласкавим, свіжим, пекучим, лютим, буйним, сердитим, тихим, холодним, дужим, швидким, міцним, нестримним, сильним, поривчастим, могутнім, прохолодним, теплим, легким, прозорим, крилатим, сухим, вологим, тощо.

У переносному значенні вітер може бути вітром змін, надії, вольним вітром тощо.

«Сердитий вітер завива» - Тарас Шевченко

«Прозорий вітер на ясному тлі» – Ліна Костенко

«Виють вітри, виють буйні» – Наталка-Полтавка, І. Котляревський

«Легкий, крилатий господине» – Ярославна, Слово о полку Ігоревім

Існує велика кількість вітрів, пов’язаних з певною місцевістю, так звані місцеві вітри  – бора, афганець, фен, сироко, самум, хамсін, чинук, баргузин, містраль, сірокко, зефір, папагайо (поблизу озера Нікараґуа), тощо.

Афганець

В Берліні існує музей вітру.

Але повернемося до вітряної енергетики.

«За вітроенергетичними установками — майбутнє!», — кажуть експерти. Багато країн розуміють це вже зараз. Незважаючи на сумніви скептиків, які вважають «приручення вітру» безперспективною затією, вітроенергетичні установки (ВЕУ) сьогодні успішно діють майже в 80 країнах світу, а в виробництві енергії з вітру беруть участь тисячі людей.

Основними лідерами по потужності введених в експлуатацію ВЕУ на даний момент є Китай, США, Німеччина та Іспанія.

Енергія вітру має безліч переваг: вона економічна, є джерелом екологічно чистого палива та невичерпна.

Найвищі вітряні турбіни стоять на острові Оаху, Гаваї. Ці дволопатеві турбіни встановлені на вежах висотою 20 поверхів. Вермонт є батьківщиною першої сучасної вітряної турбіни, побудованої 1941 року.

Вітряки на Гавайях

Вітер допомагає людині виробляти електрику, не забруднюючи атмосферу й не використовуючи атомну енергію. У 2022 році загальний обсяг встановлених потужностей у вітроенергетиці (на кінець року) перевищив 900 ГВт, на всіх вітроелектростанціях світу було вироблено 2100 ТВт*год. На кінець 2022р. 40% світових потужностей вітроенергетики було в Китаї.

Більше про вітряну енергетику можна дізнатись на сайті https://globalwindday.org/

Дуже цікавий віртуально пізнавальний проєкт «Я хочу знати все! Про вітер і не тільки…» від  - Чернігівської обласної бібліотеки для дітей - https://www.slideshare.net/slideshow/ss-235844777/235844777

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 93 | Додав: AdministratoR | Теги: вітер, Центральна міська бібліотека Бахмут, вітроенергетика, Всесвітній день вітру | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]