13:07
Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.  Саме в цей день 2 лютого 1971 року, в іранському місті Рамсар була підписана «Конвенція про водно-болотні угіддя», більш відома під назвою «Рамсарська конвенція» . Вона була підписана з метою захисту водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення (головним чином як середовища існування водоплавних птахів).

В 2018р. за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції цей день присвячений міським водно-болотним угіддям задля сталого розвитку міст у майбутньому (див. http://www.worldwetlandsday.org/ ).

Річ у тім, що населення міст з кожним роком зростає. Сьогодні майже половина людства - близько 4 мільярдів чоловік -живе в міських районах. До 2050 року ця частка досягне 66%. Навпаки, частка водно-болотних угідь з 1900 р. скоротилася на 64%. І продовжує стрімко зменшуватися. Але саме ці угіддя роблять наші міста пригодними до життя.

Водно-болотні угіддя міст забезпечують міста питною водою, очищують повітря, регулюють рівень води. У прибережних регіонах стримують повені та шторми. Завдяки тваринам, що мешкають у водно-болотних угіддях, людство в значній мірі забезпечує себе їжею. Ці угіддя сприяють очищенню промислових та побутових відходів та багато іншого.

Людство, заселяючи міста, знищує водно-болотні угіддя через їх забудову, забруднення сміттям, різними відходами. Зменшення площі цих угідь та їх меліорація  призводять до парнікового ефекту через виділення у атмосферу значної кількості вуглекислого газу.

Тому вже сьогодні перед людством стає задача реставрації, відновлення та збереження міських водно-болотних угідь задля майбутнього. Саме тому головною метою Всесвітнього дня водно-болотних угідь цього року є підвищення рівня знань та поширення інформації про те, як міські заболочені ділянки сприяють збалансованому розвитку міст.

У 1996 р. Україна поновила своє членство у Рамсарській конвенції. Зараз на території України до переліку територій, що охороняються згідно Рамсарської конвенції, входять 39 водно-болотних угідь загальною площею 786 321 га.

В Донецькій області знаходяться два водно-болотних угіддя міжнародного значення: «Затока Білосарайська та коса Білосарайська» (площа 2 тис.га, Першотравневий район) та «Затока Крива та коса Крива» (площа 1,4 тис.га, Новоазовський район)

Нещодавна в Донецькій області з'явились ще п'ять нових заказників, до складу яких входять також водно-болотні угіддя - у Великоновосілківському, Бахмутському, Костянтинівському та Слов'янському районах загальною площею 756,6 га.

Водно-болотні угіддя роблять міста більш привабливими та затишними для життя

Текст Рамсарської конфенції українською мовою можна переглянути тут. Постанова Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 р. N 1287 «Про Порядок надання водно-болотним угіддям статусу водно-болотних угідь міжнародного значення» знаходиться тут.  

Більше інформації щодо водно-болотних угідь можна знайти на наступних сайтах: Рамсарська конвенція і Україна, Водно-болотні угіддя Україниhttp://wetlands.biomon.org/ , http://ecozakarpat.gov.ua/?page_id=2853 

Інформація про водно-болотні угіддя Донеччини знаходиться на сайтах Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації , https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2386418-na-doneccini-zavilis-pat-novih-zakaznikiv.html , https://www.06237.com.ua/news/1935919 , http://mrd.gov.ua/en/news/642-2-lyutogo-vsesvitnij-den-vodno-bolotnikh-ugid

                                                                        

Категорія: Звернення | Переглядів: 786 | Додав: AdministratoR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]