16:11
Останній в’язень

"Останній в’язень" - таку назву має новий проект, який розпочався в м. Артемівську. Цей проект реалізується місцевою громадською організацією «Еколого-культурний центр «Бахмат» у співпраці з центральною бібліотекою та міським краєзнавчим музеєм. Фінансову підтримку здійснює Міжнародна громадська організація «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність».

Мета проекту – збирати спогади колишніх жертв націонал-соціалізму, проводити зустрічі в’язнів фашистських таборів з молоддю у бібліотеці та музеї.

Щоб літнім людям – колишнім в’язням концтаборів та «остарбайтерам» - в бібліотеці було зручно та комфортно, за проектом для бібліотеки придбані нові стільці  та  журнальні столи, мультимедійний відео проектор з екраном.

І ось це сталося – 12 серпня 2011р. в центральній бібліотеці відбулась презентація проекту «Останній в’язень». На презентацію прийшли ветерани війни та колишні малолітні в’язні, представники місцевої влади, ЗМІ, громадськості та молоді міста. Всі були одностайні – цю скорботну сторінку в історії міста треба нарешті вивчити, а спогади безпосередніх учасників тих подій зберегти для майбутніх поколінь.

Бібліотека, як завжди, радо зустріла гостей. Вже за новими зручними столиками присутні мали змогу поспілкуватись, обговорити шляхи реалізації проекту, поділитися думками та спогадами. Розпочалась зустріч переглядом відео кліпу пісні «Бухенвальдський набат» у виконанні видатного співака Мусліма Магомаєва. Нове обладнання дало змогу на великому екрані переглянути унікальні фотографії  м. Артемівська часів війни, що зберігаються в Державному архіві Німеччини.

На презентації виступили секретар міської ради Кіщенко С.І., представник «Міжнародного фонду «Взаєморозуміння і толерантність» Ніколайчук О., директор ЕКЦ «Бахмат» В. Березін, директор проекту Н. Жукова, директори бібліотеки Біленко Т. та музею Семенкова М., голова міської ради ветеранів війни В. Вітковський, колишній в’язень концтаборів Заксенхаузен та Маутхаузен В. Дьяченко. Всі вони побажали новій громадській ініціативі успіхів та запевнили у своїй підтримці.

Захарова Н., ЦМБ
Категорія: Масові заходи | Переглядів: 1016 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]