12:38
Обранець власної долі

27 березня 2021 року  виповнилося 150 років від дня народження Генріха Манна (1871–1950рр.)

Генріх Манн (1871–1950) – старший брат письменника Томаса Манна, автор, що увійшов в історію німецької та світової літератури передусім як гострий сатирик та автор історичних романів.

Він народився в місті Любек 27 березня 1871 року. Сім'я була дуже забезпеченою. Батько займався торгівлею і політикою. У будинку було всього вдосталь. За первістком народилося ще кілька дітей: два брати і дві сестри. Їх вихованням займалася мати, вона дуже любила мистецтво і мала прекрасні музичні дані.

У світовій літературі прізвище Манн займає важливе місце. Нам відомі кілька письменників з подібним прізвищем, які пов'язані родинними узами. Томас Манн був молодшим братом Генріха Манна Він народився через чотири роки після старшого. У дитинстві вони прекрасно один з одним ладнали. Але у братів не завжди все було гладко у відносинах. Генріх був категорично проти воєн і насильства, а Томас підтримував ідеї націоналістів. Був період, коли вони довгий час зовсім не спілкувалися. За стилем написання їх книги дуже сильно відрізняються. Тим не менш, вони обидва були талановитими письменниками. Томас Манн вважається найзнаменитішим і титулованим представником цього сімейства. Він навіть був Нобелівським лауреатом. Його твори вже за життя вважалися класикою не тільки німецької, але і світової літератури. Про свою сім'ю він розповість в одному з романів – "Будденброки". Старший брат був менш титулованим, але його книги теж оцінювалися досить високо.

Всесвітню популярність приніс Генріху Манну роман «Вірнопідданий», який разом з романами «Бідні» (1917) і «Голова» (1925) увійшов в трилогію «Імперія», де підводився підсумок передвоєнної життя різних верств німецького суспільства. Генріх Манн представляє читачеві зріз всього німецького суспільства, від кайзера до соціал-демократів, які не стільки виражають інтереси народу, скільки зраджують його.

У цьому ж руслі розвивається публіцистика Манна 1920 – початку 30-х. Розчарування письменника в здатності буржуазної республіки змінити суспільне життя в дусі справжньої демократії приводить його до розуміння історичної ролі соціалізму. Він затверджується на позиціях войовничого гуманізму, по-новому усвідомлює історичну роль пролетаріату.

Неможливість брати участь у громадському житті своєї країни, проблеми з виданнями своїх книг і постійне безгрошів'я призводять письменника в важку депресію. Справитися з нею він не зміг. Генріх Манн помер 12 березня 1950 року в лікарні. Поруч з ним не було жодної близької людини. Один з видатних німецьких письменників, який все життя протестував проти воєн і захищав знедолених, помер в злиднях і самотності.

Генріх Манн належить до тих майстрів реалізму 20 ст., творчість яких зазначено гострої політичної тенденційністю, пов'язаної зі свідомою залученістю письменника в гостру політичну боротьбу проти імперіалізму і нацизму. У його творчості, як і в трагічній особистій долі з її протиріччями і кризами, відбилися пошуки здійснення своїх ідеалів представниками німецької інтелігенції початку 20 ст. Їх протест був спрямований насамперед проти жорсткої системи підпорядкування та ієрархії влади, що існувала в кайзерівської Німеччини, а в 1930-х об'єктом нещадної критики стає нацизм. Соціально-викривальні романи Генріха Манна входять в класику політичної сатири 20 в. Багато його книг екранізовано.

В бібліотеках м. Бахмута є багато творів  Г. Манна. Запрошуємо завітати до бібліотек!

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 287 | Додав: AdministratoR | Теги: Генріх Манн (1871–1950) | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]