08:59
«Нові імена на карті м. Бахмут»

Центральна міська бібліотека продовжує цикл публікацій «Нові імена на карті м. Бахмут». Він присвячений  особистостям, чиї імена з’явились у  назвах вулиць міста  згідно з Постановою Верховної Ради України від 4 лютого 2016р. № 984-VIII. «Про перейменування окремих населених пунктів та районів». Так склалося, що не всі ми знаємо тих людей, на честь яких перейменовано вулиці міста. Тож ці публікації, сподіваємось, допоможуть заповнити прогалини у наших знаннях про свій рідний край та його діячів

Василь Першин – на його честь перейменована вулиця Комсомольська.

Василь Іларіонович Першин  - Голова Бахмутської міської думи - увійшов до історії міста Бахмут як найяскравіша постать кінця ХІХ – початку ХХ століття. Мешканець міста, купець середнього достатку, він мав будинок вартістю у 5 тисяч карбованців сріблом та одне підприємство.

В 1890р. Василь Першин стає Головою Бахмутської міської Думи і очолював її майже 25 років. Міський голова обирався на загальних зборах «гласних» один раз на чотири роки.

Василь Першин дуже багато зробив для розвитку міста. Він був дуже наполегливий, мав здібності передбачати та розуміти процеси, які відбуваються у

 суспільстві. Він опікувався освітою, медициною,

культурою. В архівах Харкова, Києва, Воронежу, Дніпра, Москви та Петербургу збереглися сотні листів за підписом Василя Першина про необхідність відкриття у Бахмуті гімназій, училищ, будівництва водопроводу, електростанції, притулку для сиріт, впорядкування та благоустрою міста, розвитку культури.

26 травня 1910р. Василь Першин на прийомі у Царському Селі підніс царю Миколі ІІ від Бахмуту хліб-сіль. На честь цієї події в міській думі була встановлена мармурова дошка.

На початку 1912 року обговорювалась можливість висунення кандидатури Василя Першина до складу IV Державної Думи.

У 1916 році з незрозумілих причин Василь Іларіонович Першин залишив посаду міського голови Бахмуту. Подальша доля його та його родини невідома.

 

Більш детально про Василя Першина можна дізнатись з наступних видань:

 

Татаринов С. Й. Донбас-Бахмут. Постаті історії: Біографічні нариси/С.Й. Татаринов, Є.А. Пилипенко, Д.В. Єфімов. - Харків: Експрес-книга, 2018. - 332 с.

Татаринов С.Й., Тутова Н.О., Тутов П.М. Бахмутський край – видатні сторінки історії: Історико-краєзнавчий нарис. -  Харків: Мачулін, 2013. – Стор. 103-105.

Татаринов С.Й., Тутова Н.О. Нариси історії самоврядування в Бахмуті і повіті у XVIIIXX століттях. – Артемівськ, 2008.  – Стор. 47-49.

Першин Василий Илларионович. Режим доступу - http://istoki.org.ua/node/2

 

Переглядів: 510 | Додав: AdministratoR | Теги: «Нові імена на карті м. Бахмут» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]