10:23
День пам'яті апостола Никанора

10 січня відзначається День пам’яті святого апостола Никанора - одного з семи апостолів, які після страти та воскресіння Ісуса Христа об’єдналися та почали дияконське служіння.

За вірність Христу Никанора принесли у жертву Богу, «як ягня», а 2 тис. єрусалимських християн було забито камінням.

10 січня для православних вірян - це п`ятий день Святок, відомий як Різдвяний м’ясоїд, або Домочадців день. Саме з 10 січня дозволялось вживати м’ясні страви після Різдвяного посту.

Готувались до свята заздалегідь. Ще на початку місяця хазяї забивали худобу, переважно свиней, щоб свіжого м’яса було вдосталь. Але у п’ятницю та середу люди продовжували постити. З цього приводу навіть існувало прислів’я: «М’ясне – в м’ясоїд, а пісному – своя черга».

На М’ясоїд справляли весілля, почасти тому, що можна було багато накрити стіл. А ще тому що, в цей період селяни були вільні від сільськогосподарських робіт.

10 січня по традиції все робили дружно і разом – і по господарству займалися, і за стіл сідали. Селяни вважали, що сім’я – найдорожче, що є у людини. Тільки в колі близьких, вона по-справжньому сильна і може добитися великих успіхів. Щоб сімейне бажання здійснилося, в цей день проводили спеціальний обряд. Біля кожного села була червона гірка. Напередодні Різдвяного М’ясоїда на ній забивали кілки. 10 січня кожна сім’я на один з кілочків в’язала шматок тканини, загадуючи бажання.

У цей день читали молитву для захисту будинку від нечистої сили. Увечері молодь збиралася, щоб поворожити, познайомитися, поводити хороводи. Вважається, що чоловік, народжений 10 січня, стане хорошим сім’янином і дбайливим господарем. Він буде тягнутися до сімейного вогнища.

В цей день не можна сваритися, лаятися. Також не можна пересолювати страви, їсти багато солі. Не можна спати в день, відмовляти в проханні та допомозі.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 109 | Додав: AdministratoR | Теги: день домочадців, Різдв'яний м'ясоїд, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]