Світ книги – це світ справжнього дива.
                                            Леонід Леонов

Ви уявляєте собі, наскільки корисно читати? Думаємо, що ні. Бо тоді б в бібліотеку були неймовірні черги. Отже, факти, які доводять, що читати корисно:
Читання – це не лише обмін інформацією, це значно більше. Це спільне дозвілля батьків і дітей, прояв любові.
Читання – це емпатійна взаємодія, тобто читання формує у дитини здатність емоційно відгукуватися на переживання іншої людини.
Саме під час читання книжок дитина навчається розрізняти добро і зло, засвоює перші норми моралі, вчиться співчувати героям книжки.
Діти, яким читають із раннього дитинства, за своїм розвитком до 7 років випереджають однолітків на 1-2 роки.
Читання вголос – це один із перших і кращих методів виховання дитини, адже читання одночасно і навчає, і розвиває, і розважає.
Кожен в своєму житті мав нагоду почитати книгу. Комусь це заняття сподобалось, комусь на жаль ні. Багато  людей стають любителями книг і в зрілому віці, проте все іде з дитинства. 
Зараз у дітей канікули. В бібліотеках проходить тиждень дитячого читання. З цієї нагоди ми пропонуємо вам стати учасниками вікторини «А ми багато знаємо, бо книжки читаємо». Вона розрахована на дітей віком 10 років. Друзі, перевірте свої знання! Бажаємо всім успіхів!

 

Категория: Масові заходи | Просмотров: 82 | Добавил: AdministratoR | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

Сміх продовжує життя — цей факт давно встановили вчені. Тож 1 квітня подовжує людське життя на дуже-дуже багато років. Чи десятиліть. Чи навіть століть. Тому необхідно використовувати цю унікальну можливість і наблизитись до вічної молодості, шануючи День сміху. Саме так чинили досі у всьому світі. 

Категория: Оголошення | Просмотров: 78 | Добавил: AdministratoR | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

Сьогодні жорстока війна розкидала нас по всій країні. Ворог безжалісно трощить не тільки наші міста і села. Знищені ліси, водоймища, понівечені луки, степи, де проживають та гніздяться птахи. 

Але життя та правда переможуть. І поки наші серця та душі завмирають від тривожних новин, щоб психологічно зберегти себе, наших дітей, центральна міська бібліотека радить вивчати свою країну, ближче знайомитися з історією, географією, звичаями, тваринним світом територій, де ми зараз опинилися.

Людину в житті супроводжує багато різних звуків. І один з найпоширеніших - це пташиний спів. Навіть у великих містах, через гуркіт машин, людський гомін, ми чуємо птахів - невід'ємну частину нашого життя.

Сьогодні, 1 квітня, в Міжнародний день птахів будемо ближче знайомитися з деякими птахами Хмельниччини.

Взагалі в Україні за останніми даними спостерігається близько 450 видів птахів - осілі, такі, що гніздяться, перелітні, прольотні (зустрічаються під час прольотів у сезон міграцій), зальотні (які випадково потрапили) та інтродуційовані (таких, що завезені людиною, та створили сталі гніздування). 

На Хмельниччині теж живе багато птахів. Сьогодні знайомимося з деякими з них. Особливість та цінність пропонованої інформації в тому, що всі фотографії ексклюзивні, зроблені на Хмельниччині в період з літа 2022 по сьогоднішній день. 

Корольок, або золотомушка, найменший птах України та Європи. Його ще називають європейськими колібрі. В середньому особини важать по 6-7 грамів.

Візитною карткою та головною особливістю птаха є чубчик на голові, який нагадує корону. Існує легенда, що одного разу птахи вирішили вибрати королем того птаха, який підніметься вгору вище за всіх. Вище всіх піднявся орел. Аж тут з під його крила випурхнула маленька пташка і піднялась ще трохи вище. Це побачили інші птахи. Королем вибрали все ж таки орла, а малого брехунця жартівливо прозвали корольком. 

Золотомушкою кличуть за малий розмір та яскраве оперення.

Незважаючи на маленькі розміри, корольки осілі, зимуючі птахи. Хоча холод витримують погано. Взимку збиваються у зграї з іншими птахами, щоб зберігати тепло та легше добувати їжу. З-за малих розмірів, птахи багато їдять, за рік з’їдають приблизно 10 мільйонів комах.

Жовна - найбільший європейський дятел. Забарвлення вугільно-чорне, за це її називають чорним дятлом. Жовна є дуже полохливим птахом.

Ніздрі прикриті пучками пір'я, що створює захист від попадання всередину деревної тирси і пилу.

Жовна п'є ту дощову воду, що накопичується в поглибленнях на корі старих дерев і в їхніх дуплах.

Кропивник — один з найменших європейських птахів. Маса тіла становить 9—11 г, довжина тіла близько 10 см. Хвіст короткий, піднятий вгору, що надає птахові характерного вигляду. 

Ця пташка має чи не найбільше назв - латиною -Troglodytes parvulus, в Україні його звуть волове очко, кропив'янка, задерихвіст, царик, краль, волоочок, крілик, мишачок або мишачка.

Не дивлячись на маленькі розміри, голос у птаха дуже гучний, спів – мелодійний - щоб було чутно на всю гніздову територію – а це майже пів гектара! 

В Україні осілий, кочовий та перелітний птах, корисний, бо поїдає багато личинок та лялечок комах, гусінь. 

Підкоришник (пищуха) – невеликий осілий птах. Має загнутий донизу дзьоб, яким дістає з-під кори дерева комах. Птах годується на стовбурах дерев, пересуваючись знизу вверх по спіралі, на висоту по 17 метрів, здаля нагадує мишу. На відміну від повзика, ніколи не спускається стовбуром вниз головою. 

Цікаво, якщо птахи мають пару, то самці харчуються в нижній частині стовбура, самки – у верхній. Таким чином, самка витрачає більше часу та сил на пошук їжі. Самотні самки харчуються як самці, в нижній частині дерева.

Ось лише кілька цікавих фактів з життя птахів, що населяють територію нашої країни. 

Тож звертаємо увагу на те, що відбувається навколо нас. До нових цікавих зустрічей.

 

Категория: Масові заходи | Просмотров: 122 | Добавил: AdministratoR | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

В першу суботу квітня проводиться День чистої карми. В 2023р. цей день припадає на 1 квітня. Подію започаткував Ембер Ніколя Ділгер у 2005 році. 

На перший погляд може здатися, що мова йде про очищення духовне. 

Так, слово "карма" взагалі походить від санскритського - कर्मन्, karman, що означає "справа, дія, праця", та від слова kamma, що мовою палі (мова найстаріших буддійських текстів) означає «Причина-наслідок, відплата».

Карма - одне з центральних понять в індуїстській релігії та філософії, всесвітній закон, згідно з яким характер дій людини визначає її подальшу долю. 

Протягом століть певні дії людства, призвели до того, що наша планета поступово, в останні роки - дуже швидко, перетворюється на одне величезне сміттєзвалище. 

Вчені, екологи, небайдужі люди бьють на сполох, щоб зупинити ці процеси. В нашому календарі є багато дат, пов'язаних з охороною навколишнього середовища. І День чистої карми - одна з них. 

Хоча очищення планети людству треба починати дійсно саме з себе, з очищення душі, думок, вчинків. 

Кілька фактів для роздумів.

В Україні майже 6 тисяч офіційних сміттєзвалищ. Вони займають площу понад 10 тис. га, що рівноцінне площі міста Хмельницький. З них 99% не відповідають нормам екологічної безпеки. 

Стихійних сміттєзвалищ (неконтрольованих) за різними оцінками до 30 000 – це приблизно 7% від усієї площі України.

В Україні лише за 2020 рік утворилось понад 54 млн. м³ побутових відходів, або понад 10 млн. тонн. 

Щороку, за офіційними даними, українці викидають 11 млн тонн побутового сміття - це десь 300 кг на людину.

В Україні захоронюють майже 94% всіх відходів, ще 2,7 % спалюють, і тільки 3,03% переробляють. 

Уявити все накопичене в Україні сміття можна так - це 14 тисяч футбольних полів, на яких стоять 500 пірамід Хеопса.

Менше 20% населення України охоплено послугами з вивезення побутових відходів, тобто сміття вивозять на сміттєзвалища. 

Інші понад 80% викидують сміття в річки, ліси та лісосмуги, частково спалюють, що збільшує кількість вуглецю в атмосфері.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну ситуація зі сміттям стала катастрофічною. На звільнених територіях утворилися мільйони тонн відходів від руйнування будівель та об'єктів інфраструктури, тисяч знищених та пошкоджених авто.

На сході та півдні, де тривають бойові дії, масштаби руйнувань та утворення відходів неможливо оцінити повною мірою, але вони будуть ще більшими.

Але не тільки фізичне сміття становить загрозу. З'явився новий вид сміття - цифровий. Ми так звикли вже до віртуальних листівочек, малюночків, відеороликів, які присилають нам наші друзі та пересилаємо ми самі.   

А чи задумались, де та як воно зберігається і скільки все це коштує? 

На сьогоднішній день вуглецевий слід від технологічних компаній зростає просто неймовірними темпами. 

На пересилку спаму (так називають будь-який небажаний вид цифрової комунікації, який масово розсилається) щорічно витрачається 33 мільярди квт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу приблизно 17 млрд тон вуглекислого газу, що дорівнює шкідливим викидами 3 млн автомобілів. 

За розрахунками, дата-центри у всьому світі споживають більше, ніж 205 терават-годин електроенергії на рік. Дата-центр - це спеціалізована будівля для розміщення серверного устаткування клієнта з метою забезпечення надійності та безперебійності його роботи.

Обсяг електроенергії на їх утримання перевищує річне споживання електроенергії в таких країнах, як Ірландія, Данія, Тайвань або Південна Африка. Крім того, зараз лише 61% населення світу є онлайн, і, за скромними підрахунками, до 2030 року понад 43 мільярди IoT-пристроїв будуть у мережі. 

Прогнозується, що у 2030 році на інформаційно-комунікаційні технології припадатиме від 7% до 20% споживання енергії, що призведе до ще більших викидів вуглецю. 

Ось такий наш цифровий світ, до якого теж треба ставитися обережно і зважено. І чистити, і прибирати, не виготовляти того, що не потрібно, зменшувати свої апетити. 

Тож чистимо карму, свою, навколишнього середовища, цифрового оточення. І не тільки в День чистої карми. Щоб наші діти, онуки, прапрапра...внуки мали змогу жити на блакитній планеті під назвою "Земля".

Категория: Масові заходи | Просмотров: 96 | Добавил: AdministratoR | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

31 березня свій 120-річний ювілей відзначає крейда Crayolа в США.

Цю крейду було створено з використанням сухої сажі та різних восків. Першу коробку крейди Crayola було випущено 1903 року в кількості 8 штук. Вона продавалася за п'ять центів і містила червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, синій, фіолетовий, коричневий і чорний кольори.

Сьогодні середня дитина віком до 10 років використовує 730 одиниць крейди. Більшість дітей витрачають на розфарбовування в середньому майже 30 хвилин на день. 

Компанія Crayola виробила понад 100 мільярдів крейди. Цього достатньо, щоб обігнути Землю майже п'ять разів! 

Сьогодні продукція компанії має дуже великий асортимент крейд - сотні кольорів та відтінків, в різних упаковках. 

Для малечі виготовляються крейди у формі олівців різних кольорів. Вони короткі (7 см) і широкі (діаметр 1.5 см), не вислизають з руки малюка, що тільки починає малювати. Воскова крейда призначена для малювання по паперу і є альтернативою звичним кольоровим олівцям. Вона виготовлена з натурального бджолиного воску з додаванням рослинних фарб, тому нешкідлива для дитини, навіть якщо вона спробує їх на смак.

Категория: Оголошення | Просмотров: 85 | Добавил: AdministratoR | Дата: 31.03.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 96 97 98 99 100 ... 379 380 »