"Сон необхідний для здоров'я". 

Під таким гаслом проходить в цьому році Всесвітній день сну. 

Так, є, виявляється, в нашому календарі і такий день. І відзначається він за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з проблем сну і здоров'я в п'ятницю березня перед днем весняного рівнодення. В 2023 році Міжнародний день сну припадає на 17 березня.

Можна пошуткувати з цього приводу, але сон - дуже важлива річ для здоров'я людини. Нехтувати сном неможна. Тому в цей день фахівці привертають увагу людства до проблем сну, недосипання та безсоння, закликають людство до здорового способу життя. 

За даними медичної статистики в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшився на 20%! 

У середньому кожна людина проводить уві сні третину свого життя. На думку вчених, ідеальна тривалість сну дорослої людини становить 7-8 годин на добу. Деякі фахівці вважають, що жінкам потрібно додаткова година сну, тому що вони більш емоційні. Дітям для нормальної роботи організму необхідно спати не менше 10 годин на добу.

Безсоння, або, по-науковому, інсомнія, тягне за собою зниження концентрації уваги, дратівливість, поганий настрій, призводить до зниження імунітету в цілому.

Втрата всього лише 4 годин сну знижує реакцію на 45%. Погіршується пам’ять, можливе загострення різних захворювань. Недостатня кількість сну в дитячому віці може спричинити за собою відставання в рості і уповільнення фізичного розвитку.

Майже кожна доросла людина хоча б раз в житті страждала від безсоння. І це дуже серйозна проблема. 

Стара істина говорить, «сон - найкращі ліки», бо саме спокійний нічний сон є необхідною умовою для того, щоб імунний захист організму проявляв свої здібності самим найкращим чином.

Для українців останній рік став найскладнішим і з точки зору сну. Який може бути сон, коли точаться бойові дії, під бомбами та ракетами, в чужих оселях, коли гинуть найдорожчі люди, діти, коли зруйноване все життя, понівечені наші міста та села. Коли втрачаються надії на майбутнє, а розпач і горе рве сердце і душу на шматки! 

В такій надскладній ситуації сон теж допоможе врятувати здоров'я, зберегти себе як особистість. 

Ось кілька порад від НСЗУ та фахівців. 

Постійний стрес, переїзди, різка зміна способу життя та нічні сирени можуть негативно позначитися на здатності нормально спати. Що можна вдіяти? 

Дотримуйтесь графіка сну. Лягайте спати і вставайте щодня в той самий час, у будні та вихідні. Звісно, в умовах війни важко організувати здоровий сон, проте щоразу, коли у вас є можливість поспати, скористайтеся нею.

Не лягайте спати голодними або щойно поївши, уникайте важкої їжі за дві години до сну. Пам’ятайте, що нікотин і кофеїн порушують сон. 

Якщо ви в безпеці, робіть фізичні вправи, вони позитивно впливають на здатність заснути. 

Гігієна сну - це тиша, темрява, провітрена кімната і комфортна температура.

Це відмова від ґаджетів за кілька годин до сну, оскільки штучне блакитне світло від екрана виснажує організм і знижує кількість мелатоніну - гормону, який відповідає за здоровий сон. 

Не варто переглядати новини у режимі 24/7, адже це підвищує панічні настрої, тривогу та відчуття страху за близьких та себе.

Психолог Гольцберг радить навіть дорослим щось помалювати (розмальовки-мандали). Іноді людина засинє прямо над малюнком.

Ще можна пробувати читати щось нудне чи дивитися нудне кіно.

Утриматись від емоційного навантаження. Якщо ви полюбляєте дивитись фільми чи серіали перед сном, то оберіть якусь комедію. Фільми жахів, трилери, детективи — вас так захоплять, що буде зовсім не до сну.

Якщо порушення сну триває досить довго, треба звернутися до свого сімейного лікаря - він допоможе виявити причину безсоння та призначить необхідне лікування або направить до вузького фахівця.

Ще раз наголошуємо - не нехтуйте сном, навіть заради важливих справ, тим більше заради блукання у соцмережах, різних месенджерах, захоплюючих фільмів тощо. 

Бувайте здорові, міцного спокійного сну!

Категория: Масові заходи | Просмотров: 139 | Добавил: AdministratoR | Дата: 17.03.2023 | Комментарии (1)

Про людей судять по їх поведінці в суспільстві. Основні правила поведінки називають етикетом.

Неповторний та самобутній етикет має і наш український народ. Викристалізувавшись протягом довгого часу, він залишається важливим культурницьким дороговказом.

Життєві мудрості та настанови, що надбані чисельними поколіннями, закладені у звичаях, святах, обрядах та фольклорі.

Основне правило етикету:

Старші мають перевагу перед молодшими, жінки - перед чоловіками, дівчата -  перед хлопцями.

Культура привітання:

Ознакою вихованості і шляхетності в нашому народі було незалежне від настрою щире доброзичливе вітання з відкритим поглядом в очі  відповідною вітальною формою. ... Читати далі »

Категория: Оголошення | Просмотров: 205 | Добавил: AdministratoR | Дата: 15.03.2023 | Комментарии (0)

Гортаючи сторінки календаря.

#ЛітературніЮвіляри

13 березня виповнюється 185 років від дня народження італійського письменника Рафаелло Джованьйолі. Його історичний роман "Спартак" став одною з найвідоміших книг у світі. Перекладений багатьма мовами. Екранізований. Надихнувший видатного композитора Арама Хачатуряна на створення славнозвісного балету "Спартак", який не сходить зі сцен театрів світу вже багато років. ... Читати далі »

Категория: Оголошення | Просмотров: 228 | Добавил: AdministratoR | Дата: 13.03.2023 | Комментарии (0)

Сьогодні - День Державного Гімну України.

10 березня для Дня Державного Гімну був обраний як день, в який вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» в 1865 році в Перемишлі (Польща). Ним завершили концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш уже був надрукований разом з нотами. Твір у виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 р. ... Читати далі »

Просмотров: 103 | Добавил: AdministratoR | Дата: 10.03.2023 | Комментарии (1)

Чергове засідання гуртка «Говорімо українською»! Друзі, сьогодні знову будемо говорити про найпоширеніші мовленнєві помилки – «стати до роботи» чи «приступити до роботи»?

Про початок якоїсь роботи неправильно висловитися - «приступити до роботи», бо це калька. Варто сказати - «стати до роботи», «взятися до роботи» або ж «розпочати роботу».

Категория: Оголошення | Просмотров: 104 | Добавил: AdministratoR | Дата: 10.03.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 101 102 103 104 105 ... 381 382 »