В першу суботу квітня проводиться День чистої карми. В 2023р. цей день припадає на 1 квітня. Подію започаткував Ембер Ніколя Ділгер у 2005 році. 

На перший погляд може здатися, що мова йде про очищення духовне. 

Так, слово "карма" взагалі походить від санскритського - कर्मन्, karman, що означає "справа, дія, праця", та від слова kamma, що мовою палі (мова найстаріших буддійських текстів) означає «Причина-наслідок, відплата».

Карма - одне з центральних понять в індуїстській релігії та філософії, всесвітній закон, згідно з яким характер дій людини визначає її подальшу долю. 

Протягом століть певні дії людства, призвели до того, що наша планета поступово, в останні роки - дуже швидко, перетворюється на одне величезне сміттєзвалище. 

Вчені, екологи, небайдужі люди бьють на сполох, щоб зупинити ці процеси. В нашому календарі є багато дат, пов'язаних з охороною навколишнього середовища. І День чистої карми - одна з них. 

Хоча очищення планети людству треба починати дійсно саме з себе, з очищення душі, думок, вчинків. 

Кілька фактів для роздумів.

В Україні майже 6 тисяч офіційних сміттєзвалищ. Вони займають площу понад 10 тис. га, що рівноцінне площі міста Хмельницький. З них 99% не відповідають нормам екологічної безпеки. 

Стихійних сміттєзвалищ (неконтрольованих) за різними оцінками до 30 000 – це приблизно 7% від усієї площі України.

В Україні лише за 2020 рік утворилось понад 54 млн. м³ побутових відходів, або понад 10 млн. тонн. 

Щороку, за офіційними даними, українці викидають 11 млн тонн побутового сміття - це десь 300 кг на людину.

В Україні захоронюють майже 94% всіх відходів, ще 2,7 % спалюють, і тільки 3,03% переробляють. 

Уявити все накопичене в Україні сміття можна так - це 14 тисяч футбольних полів, на яких стоять 500 пірамід Хеопса.

Менше 20% населення України охоплено послугами з вивезення побутових відходів, тобто сміття вивозять на сміттєзвалища. 

Інші понад 80% викидують сміття в річки, ліси та лісосмуги, частково спалюють, що збільшує кількість вуглецю в атмосфері.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну ситуація зі сміттям стала катастрофічною. На звільнених територіях утворилися мільйони тонн відходів від руйнування будівель та об'єктів інфраструктури, тисяч знищених та пошкоджених авто.

На сході та півдні, де тривають бойові дії, масштаби руйнувань та утворення відходів неможливо оцінити повною мірою, але вони будуть ще більшими.

Але не тільки фізичне сміття становить загрозу. З'явився новий вид сміття - цифровий. Ми так звикли вже до віртуальних листівочек, малюночків, відеороликів, які присилають нам наші друзі та пересилаємо ми самі.   

А чи задумались, де та як воно зберігається і скільки все це коштує? 

На сьогоднішній день вуглецевий слід від технологічних компаній зростає просто неймовірними темпами. 

На пересилку спаму (так називають будь-який небажаний вид цифрової комунікації, який масово розсилається) щорічно витрачається 33 мільярди квт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу приблизно 17 млрд тон вуглекислого газу, що дорівнює шкідливим викидами 3 млн автомобілів. 

За розрахунками, дата-центри у всьому світі споживають більше, ніж 205 терават-годин електроенергії на рік. Дата-центр - це спеціалізована будівля для розміщення серверного устаткування клієнта з метою забезпечення надійності та безперебійності його роботи.

Обсяг електроенергії на їх утримання перевищує річне споживання електроенергії в таких країнах, як Ірландія, Данія, Тайвань або Південна Африка. Крім того, зараз лише 61% населення світу є онлайн, і, за скромними підрахунками, до 2030 року понад 43 мільярди IoT-пристроїв будуть у мережі. 

Прогнозується, що у 2030 році на інформаційно-комунікаційні технології припадатиме від 7% до 20% споживання енергії, що призведе до ще більших викидів вуглецю. 

Ось такий наш цифровий світ, до якого теж треба ставитися обережно і зважено. І чистити, і прибирати, не виготовляти того, що не потрібно, зменшувати свої апетити. 

Тож чистимо карму, свою, навколишнього середовища, цифрового оточення. І не тільки в День чистої карми. Щоб наші діти, онуки, прапрапра...внуки мали змогу жити на блакитній планеті під назвою "Земля".

Категория: Масові заходи | Просмотров: 103 | Добавил: AdministratoR | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

31 березня свій 120-річний ювілей відзначає крейда Crayolа в США.

Цю крейду було створено з використанням сухої сажі та різних восків. Першу коробку крейди Crayola було випущено 1903 року в кількості 8 штук. Вона продавалася за п'ять центів і містила червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, синій, фіолетовий, коричневий і чорний кольори.

Сьогодні середня дитина віком до 10 років використовує 730 одиниць крейди. Більшість дітей витрачають на розфарбовування в середньому майже 30 хвилин на день. 

Компанія Crayola виробила понад 100 мільярдів крейди. Цього достатньо, щоб обігнути Землю майже п'ять разів! 

Сьогодні продукція компанії має дуже великий асортимент крейд - сотні кольорів та відтінків, в різних упаковках. 

Для малечі виготовляються крейди у формі олівців різних кольорів. Вони короткі (7 см) і широкі (діаметр 1.5 см), не вислизають з руки малюка, що тільки починає малювати. Воскова крейда призначена для малювання по паперу і є альтернативою звичним кольоровим олівцям. Вона виготовлена з натурального бджолиного воску з додаванням рослинних фарб, тому нешкідлива для дитини, навіть якщо вона спробує їх на смак.

Категория: Оголошення | Просмотров: 95 | Добавил: AdministratoR | Дата: 31.03.2023 | Комментарии (0)

Ще одна книжка з серії "Казки Закарпаття. Легка мова" - казка "Чарівна торбинка".

Категория: Масові заходи | Просмотров: 317 | Добавил: AdministratoR | Дата: 30.03.2023 | Комментарии (0)

В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання Центральна міська бібліотека пропонує послухати казку "Мудра дівчина" з серії "Казки Закарпаття. Легка мова". Ці книжки видані в рамках проєкту "Інклюзивне літературно-художнє видання "Казки Закарпаття. Легка мова" у видавництві Олександра Гаркуші в Ужгороді в 2021р.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 107 | Добавил: AdministratoR | Дата: 29.03.2023 | Комментарии (0)

Традиційно, під час весняних канікул, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень дитячого читання. 

Центральна міська бібліотека та бібліотеки - філіали підготували для своїх користувачів низку заходів та публікацій. Слідкуйте за інформацією на сайті або на сторінках бібліотек у Фейсбуці. 

Категория: Оголошення | Просмотров: 89 | Добавил: AdministratoR | Дата: 29.03.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 100 101 102 103 104 ... 382 383 »