Наш мовний ланцюжок продовжує слово Кульчики.

Кульчики — діалектна назва сережок – прикраси, що продягається в мочку вуха людини. У деяких народів сережки носять у ніздрях. В сучасному житті сережками прикрашають навіть губи та пупки. І не тільки жінки, а й чоловіки. Чого тільки у світі не буває!

Кульчик в однині -  іменник чоловічого роду.

На сережки ще кажуть -  СЕ́РГИ, КОВТКИ́, КУ́ЛЬЧИКИ, ЗАВУ́ШНИЦІ (ЗАУ́ШНИЦІ).

«Словник української мови» так пояснює походження цього слова:

Скорочення - пор. - порівняй | ч. - чеська | п. - польська | ст. - старе | тс. - те саме

А ще сережками називають суцвіття рослин – берези, горіха, вільхи, верби, ліщини тощо.

В українській літературі можна зустріти різні назви цієї прикраси.

(Оленка:) Яка ти стала гарна в сережках! (І. Нечуй-Левицький).

Галаслива строката юрба жінок.. блискотить очима, сергами і браслетами (Григорій Тютюнник). Прийде (Гнат) з ярмарку, то вже неодмінно принесе гостинця: хустку, або ковтки, або й разок намиста (М. Коцюбинський).

Вони (татарки) обмили її від ніг до голови запашною водою, старанно підрізали їй нігті на руках і ногах і пофарбували їх рудою хною, підмазали очі, простромили в уші розкішні перлові кульчики (Тулуб, Людолови, І, 1957, 223).

Ой, я пасла коні, коні у чужій стороні, За кульчики, за перстені, за ябка [яблука] червоні (з народної пісні, записана в с. Кульчиці Самбірського району Львівської області).

Там і справді був цей ніби Антонич – якийсь довготелесий старигань у капелюсі та плащі і з кульчиками у вухах, такий собі урбаністичний фантом (Ю. Андрухович).

Іван перебирав її металеві й пластмасові намиста, відчував, як до ранку охолоджується срібло її кульчиків і перснів, спостерігав, як лущиться лак на її нігтях (С. Жадан).

Категория: Масові заходи | Просмотров: 81 | Добавил: AdministratoR | Дата: 22.02.2024 | Комментарии (0)

Друзі, сьогодні – День рідної мови. Українська мова змінювалася під впливом історії, традицій, суспільного побуту. Навіть зараз ми чуємо відгомін історичного укладання мови на території нашої держави: хтось їде до вуйка, а десь одяг вішають на тремпель.

Сьогодні згадаємо КАБАЧОК. Ви думаєте, що на всій території України він так і називається? Ні! Ось на Дніпропетровщині, де знаходиться багато бахмутян, ці овочі називають КАБАЧАТА. Навіть у магазині на ціннику написано саме так!

Погодьтеся, що дуже цікава назва.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 59 | Добавил: AdministratoR | Дата: 21.02.2024 | Комментарии (0)

Всесвітній день захисту морських ссавців (World Marine Mammal Protection Day) був заснований 19 лютого 1986 року, коли Міжнародна Китобійна Комісія заборонила промислове полювання на китів та продаж китового м’яса по всьому світу. Бо на той час популяції китів та інших промислових морських ссавців скоротилися до катастрофічних розмірів. Окремі види вже були повністю знищені, інші опинились на межі виживання.

Саме тому цей день відзначають як день захисту китів та інших морських ссавців. Цей день є не єдиним днем вшанування цих величних істот – 23-го липня відзначається день китів та дельфінів (World Whale and Dolphin Day).

У деяких країнах є свої дні їх вшанування. Наприклад, на острові Мауї, Гаваї,  третьої неділі лютого відзначається Всесвітній день китів. Він присвячений поверненню мігруючих горбатих китів на Мауї Нуї.

Сьогодні пропонуємо вам трохи розширити свої знання про морських ссавців.

Будучи одними з головних мешканців океану, морські ссавці відіграють важливу роль у харчовій мережі та допомагають забезпечити баланс в екосистемі океану.

Від наявності усіх цих видів тварин залежать рівновага морських екосистем, кількість риби, і навіть зміна клімату, що неодмінно впливає на людину. Однак, саме через діяльність людини багато з цих видів стали рідкісними та перебувають під загрозою зникнення: морські ссавці потерпають від вилову, браконьєрства, потрапляння у риболовні сіті, судноплавства, забруднення вод тощо.

Морські ссавці — група водних і напівводних ссавців, що постійно або тимчасово мешкають у морській воді, або залежать від неї для отримання їжі.

Категорія морських ссавців охоплює декілька груп тварин — китоподібні, сирени, ластоногі, куньї та ведмежі. Всього до морських ссавців відносяться близько 130 видів тварин, які зараз живуть на планеті.

До ряду китоподібні належать:

Зубаті кити - білуха, атлантичний білобокий дельфін, високочолий бутилконіс, дельфін-білобочка, кашалот, гринда звичайна, косатка, нарвал і морська свиня. Найбільший представник – кашалот. Він досягає в довжину 18 м, а важить 60 т.

Вусаті кити - гренландський кит, горбатий кит, малий полосатик, синій кит, сірий кит, фінвал, гладкий кит, карликовий кит. Їх зуби замінені довгими роговими пластинами, які звисають з верхньої щелепи. Вони утворюють фільтр для відціджування риб і дрібних ракоподібних з води. Найбільші представники досягають в довжину 30 м, перевершуючи в розмірах навіть самих гігантських динозаврів.

Цікавий факт: залишки примітивних китів – зевглодонтів були знайдені біля берегів Європи, Нової Зеландії, Африки, Північної Америки і Антарктиди. Вони також були гігантами і досягали в довжину більше 20 м.

Сирени, або ламантиноподібні — ряд травоїдних ссавців, що живуть у воді. Батьківщиною сирен, ймовірно, є Африка, а їх найближчими родичами — хоботні і дамани. Сучасні види живуть в тропічних та субтропічних водах, оскільки стеллерових корів винищили біля двохсот років тому.

Сирени — масивні тварини з веретеноподібним тілом. В них масивний кістяк з важкими кістками та товстостінним черепом. Їхні передні кінцівки перетворилися на плавці, а задні в ході еволюції повністю зникли. Сирени живуть біля узбережжя чи в гирлах тропічних річок. Вони мають добрий слух та нюх, але недорозвинутий зір, який мало їм допомагає в каламутній воді та заростях водоростей.

На відміну від тюленів, ламантиноподібні не можуть пересуватися по суші на кінцівках. З китоподібними їх також не можна порівняти, оскільки вони зазвичай мешкають в прибережному мілководді або у прісній воді.

Ластоногі – це невелика група тварин. До ластоногих відносять 30 видів тварин. Їх відмінна риса – можливість затримувати дихання на тривалий час.

Сучасні ластоногі включають три сімейства сучасних морських ссавців – справжні тюлені, вухасті тюлені, моржеві.

Моржі - найбільший представник загону ластоногих. Вони відрізняються масивними бивнями, які виступають над яснами. Моржі за допомогою бивнів добувають собі їжу, риють ними землю, або підіймаються на крижини. Ці тварини великих розмірів, але, разом з тим, вони моторні і рухливі. На тілі росте рудувате рідке волосся. Підшкірний жир дозволяє їм не переохолоджуватися.

Вухасті тюлені - морський котик і морський лев. У них масивне тіло. В процесі еволюції у представників вухатих тюленів залишилися маленькі вушні раковини. Пересуваються як по суші, так і під водою. Під час спарювання утворюють справжні гареми: самці навколо себе збирають до 15 самок і охороняють їх від інших самців.

Справжні тюлені - гренландський тюлень, нерпа, морський заєць, морський лев, тюлень-крабоїд, тюлень хохлач, морський слон. Найдрібніший представник загону ластоногих – кільчаста нерпа. Справжні тюлені відрізняються від інших тварин незвичайною будовою, яка допомагає їм вижити в північних холодних водах.

Куньї - морська, або котяча, видра та калан.

Котяча видра — рідкісний і маловивчений морський хижий ссавець сімейства куньїх. Вони зустрічаються в Південній Америці - на західному узбережжі Чилі, Перу, Аргентини. Це невеликі тварини, які рідко перевищують у довжину 1 м і вагою 3-6 кілограмів, що робить їх найменшим видом цього сімейства.

Калан - морська видра, або морський бобр, або камчатський бобр, хижий морський ссавець. Калани другі за розміром серед куньїх та одні з найменших серед морських ссавців. Довжина тіла становить від 1,2 до 1,5 метрів, вага самця – до 40 кг, самиці – до 30 кг.

Зовнішність у тварин дуже своєрідна. Тулуб витягнутий, циліндричної форми. Шия досить коротка та товста, хвіст складає близько третини довжини тулуба. Голова округла, з дуже короткими вухами, з густими довгими вусами-вібрисами. Очі невеликі, орієнтовані не вперед-вгору, як у видр і тюленів, а вбік, як у наземних хижих. Це пов’язано з особливостями його харчування. Слухові отвори та ніздрі щілинні, при зануренні під воду замикаються.

Ведмежі - білий ведмідь, або полярний ведмідь, північний ведмідь, ошкуй, нанук, умка (лат. Ursus maritimus - "ведмідь морський") - хижий ссавець сімейства ведмежих, що мешкає в Арктиці, близький родич бурого ведмедя. Найбільший наземний представник ссавців загону хижих.

До речі, в багатьох дитячих книжках та мультфільмах повідомляється, що білі ведмеді товаришують з пінгвінами. Але це вкрай неправильно. Білі ведмеді мешкають в Арктиці, біля Північного полюса. Пінгвіни мешкають в Антарктиді та на сусідніх континентах, біля Південного полюса. Тому ці два  далекі один від одного буквально як два полюси.

Ось такі вони, морські ссавці. Більшість з них знаходиться на межі зникнення, тому охорона цих тварин та місць їхнього існування вкрай важлива для нашої планети.

Більше фото морських ссавців  можна переглянути нижче.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 48 | Добавил: AdministratoR | Дата: 18.02.2024 | Комментарии (0)

А ви знаєте, що в світі є не один Наполеон, той, що з Корсики? Є, наприклад, ще Наполеон Орда - відомий художник-графік, літератор, композитор, музикант та педагог. Він вважається білоруським та польським митцем, але його життя певною мірою пов’язано з Україною. Саме завдяки його роботам ми можемо побачити як виглядали подільські та волинські села, містечка та міста понад півтора століття тому, коли ще не було фотографії.

Повне ім’я художника - Наполео́н Мате́уш Таде́уш О́рда.  Народився 11 лютого 1807р. у родовому маєтку Вороцевичі Пінського повіту Мінської губернії (нині — Іванівський район Берестейської області, Білорусь) у сім'ї збіднілого шляхтича, маршалка Кобринського повіту, інженера-фортифікатора Михайла Орди, який походив зі збіднілого татарського роду, пращури якого ще під час правління Вітовта переселилися із Золотої Орди. Матір – відома піаністка Жозефіна Бутримович – походила з роду пінської шляхти, була донькою пінського старости Тадеуша Бутримовича. Нарікши первістка ім’ям великого корсиканця, батьки наче напророчили йому долю бурхливу і незвичайну. ... Читати далі »

Категория: Масові заходи | Просмотров: 78 | Добавил: AdministratoR | Дата: 11.02.2024 | Комментарии (0)

На дворі зима. Щоправда, на нашій території цього року лютий за вдачею поки що є не дуже лютим. Скажіть, а ви сиділи коли-небудь на концерті  в шубі, валянках та рукавичках? Може, таке й було, бо концертний зал не опалювався, але це виняток або якийсь форс-мажор.

Але є в світі такі концерти, куди просто необхідно йти тепло вдягненим, та ще й щось тепленьке на сидіння покласти. І це обов’язкова умова. Такі концерти відомі як концерти крижаної, або льодової, музики. В лютому місяці вже 18 років поспіль проводиться Фестиваль крижаної музики в Норвегія.

Тільки уявіть собі, засніжені простори, величні норвезькі ліси, осяяні мерехтінням північного сяйва. Безмовна, урочиста тиша. І раптом цим пейзажом починають розливатися звуки таємничої, чарівної музики.

Всі інструменти - барабани, гітари, перкусії, валторни та арфи -  виготовлені... з льоду. І не тільки інструменти. Все, у тому числі майданчик та сцена, зроблено із замерзлої води та снігу. ... Читати далі »

Категория: Масові заходи | Просмотров: 86 | Добавил: AdministratoR | Дата: 09.02.2024 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 179 180 »