30 січня в центральній міській бібліотеці відбулося засідання клубу мандрівників «Подорожуємо разом». Члени клубу здійснили незабутню і захоплюючу подорож до чудової країни – Литви. Дуже цікавої була розповідь бібліотекаря Алексєєвої О.С. про історичні та архітектурні пам’ятки країни, палаци і собори старовинної столиці Литви – міста Вільнюс,  мальовничу природу та дивовижні пейзажі Дзукійського парку. Разом з мандрівницею Сагалаєвою М.М. побували в музеї бурштину у місті Паланзі та у каунаському музеї чортів, познайомились з творчістю видатного литовського композитора, художника, поета Чюрльоніса.  Присутні з задоволенням переглянули відеофільми «Литва. Цікаві факти про країну», «Грутас парк», «Світи Чюрльоніса» і послухали чудову пісню на литовській мові «Стукіт серця».

Категория: Оголошення | Просмотров: 280 | Добавил: AdministratoR | Дата: 02.02.2021 | Комментарии (0)

видео

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме 2 лютого 1971р. у м. Рамсар  була підписана «Конвенція про водно-болотні угіддя»(aнгл. Convention on Wetlands), більш відома під назвою Рамсарська конвенція.

В 2021р. виповнюється 50 років цього життєво необхідного документа. Як відомо, без води життя на нашій планеті неможливе. Постачальником питної води для людства є ріки, озера, болота – все, що рішенням Рамсарської конвенції об’єднано у поняття «водно-болотні угіддя».

Кожного року Секретаріат Рамсарської конвенції визначає тему Всесвітнього дня водно-болотних угідь. В цьому році це «Вода, водно-болотні угіддя та життя - нероздільні».

Ми перебуваємо у зростаючій кризі води, яка загрожує людям і всій планеті. Ми використовуємо більше води, ніж може дати природа, ми руйнуємо екосистеми, які постачають нам воду. Життя людства в значній мірі залежить від стану водно-болотних угідь.

Цікаві факти:

Прісна вода складає лише 2,5% всіх водних ресурсів планети.

Менше 1% води придатні для використання людиною.

Річки, озера та болота є важливим надземним джерелом води. Саме вони постачають більшу частину прісної води.

Нестійкий розвиток, приріст населення, урбанізація та споживання спустошили водно-болотні угіддя, чинячи нестерпний тиск на запаси прісної води.

За останні 100 років споживання води зросло в шість разів і щороку зростає на 1%.

За оцінками, до 2050 року 10 мільярдам населення світу знадобиться на 70% більше їжі та 14% води. Очікується, що споживання води у промисловості та енергетиці зросте на 24%.

Цю воду людство може взяти тільки з водно-болотних угідь. Але їх кількість та стан катастрофічно погіршуються. Для їх збереження країни об’єдналися та підписали Рамсарську конвенцію.

Зберегти кожну річку, навіть саму маленьку, кожний став, кожне водоймище – це запорука нашого подальшого життя. І це повинен робити кожний з нас.

На сайті Секретаріату за адресою https://www.worldwetlandsday.org/ є цікаві матеріали до цього дня  – документи, пізнавальні статті та інформаційні матеріали, фотографії, логотип, постери, презентації, ігри та багато іншого.

 

Категория: Оголошення | Просмотров: 336 | Добавил: AdministratoR | Дата: 02.02.2021 | Комментарии (0)